Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Beta-glukany

Beta-glukany jsou přírodní polysacharidy s různým stupněm polymerace, v zásadě rozpustné ve vodě (rozpustnost závisí na jejich struktuře, která souvisí s původem beta-glukanu), klasifikované jako rozpustná vláknina. Cereální beta-glukany jsou strukturální součástí buněčných stěn a jsou obsaženy v obalových vrstvách a endospermu (jádro obsahující buňky vyplněné škrobem a bílkovinami) obilného (především ječného ale i ovesného, rýžového či pšeničného) zrna. Tvoří až 30 % sušiny neškrobových polysacharidů. Beta-glukany endospermu mají relativně vysokou viskozitu roztoků, beta-glukany z obalových vrstev zrna vykazují viskozitu nižší. Obsah beta-glukanů v zrnu se liší podle odrůdy, ve větším množství se nachází v otrubách, celkový obsah se pohybuje obvykle kolem 4–10 %. Beta-glukany jsou rovněž produkovány některými kvasinkami, plísněmi a vyššími houbami (Hiratake a Shitake). Jejich antibakteriálních, antivirálních, antikoagulačních a zejména antikarcinogenních účinků se využívá ve farmacii a humánní medicíně. Beta-glukany jsou rovněž významnými antioxidanty. Rozpustná vláknina ovlivňuje hladinu cukru v krvi a některé druhy i hladinu krevního cholesterolu. Po zkonzumování jídla s obsahem rozpustné vlákniny dochází ke zvětšování jejího obejmu v žaludku a vytváření viskózního roztoku, který zpomaluje vyprazdňování žaludku a prodlužuje tak pocit nasycení. Preparáty beta-glukanu vyráběné různými společnostmi se mohou používat v řadě potravinářských výrobků jako je chléb, cereální přesnídávky, extrudované snacky, ovocné nápoje, polévky a další. (kop)

 

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Snídaňové cereálie: ano či ne? (22.5.2018)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111