Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Botulotoxiny

Patří mezi nejsilněji působící toxiny v přírodě (1 mg botulotoxinu představuje smrtící dávku pro 16 000 lidí), jejich producentem je bakterie Clostridium botulinum. Konzumace potravin kontaminovaných botulotoxinem (klobásovým jedem) může vyvolat otravu z potravin, tzv. alimentární intoxikaci. Botulotoxiny jsou bílkovinové povahy, a proto se inaktivují zvýšenou teplotou (15 až 25 minut při 100 °C).

Příznaky otravy, tzv. botulismu, se projevují po 6 až 72 hodinách po požití potravy obsahující toxin a spočívají v bolesti hlavy, nevolnosti, zvracení, suchu v ústech, dvojitém vidění a v konečné fázi v ochrnutí svalstva včetně dýchacího, které končí v 30 až 65 % smrtí. Léčba spočívá ve vstřikování velkých dávek antibotulinového séra. Nejčastěji dochází k otravám při domácím zavařování masa při teplotách nepřevyšujících 100 °C. (kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111