Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Botulotoxiny

Botulotoxiny patří mezi nejsilněji působící toxiny v přírodě (1 g botulotoxinu představuje smrtící dávku pro 1 000 000 lidí). Producentem botulotoxinů je bakterie Clostridium botulinum. Konzumace potravin kontaminovaných botulotoxinem (tzv. klobásovým jedem) může vyvolat otravu z potravin, tzv. alimentární intoxikaci. Botulotoxiny jsou bílkovinové povahy, a proto se inaktivují zvýšenou teplotou (15 až 25 minut při 100 °C).

Příznaky otravy, tzv. botulismu, se obvykle projevují po 72 hodinách po požití potravy obsahující toxin, mohou se však objevit již po 6 hodinách nebo až po 16 dnech. Botulismus se projevuje bolestmi hlavy, suchem v ústech, dvojitým viděním a v konečné fázi v ochrnutí svalstva včetně dýchacího. Za posledních asi 60 let se podíl pacientů z botulismem. kteří zemřou snížil z 50 % na 8 %. Nejčastěji dochází k otravám botulotoxiny při domácím zavařování masa při teplotách nepřevyšujících 100 °C. Nevolnost, zvracení a průjem jsou přítomny obvykle pouze u tzv. kojeneckého botulismu, kterého nejčastější příčinou je med. Léčba spočívá ve vstřikování velkých dávek tzv. antibotulinového séra.

Na druhou stranu se botulotoxin využívá v estetické chirurgii, k omlazování obličeje, k léčbě vedoucí ke snížení spasticity některých svalů po mrtvici, nebo léčbě močové inkontinence, deprese a migrény.
(kop, akt. 2020)

 

Zdroje:
Dhaked R. K., Simgh M. K. et al. (2010). Botulinum toxin: Bioweapon & magic drug. Indian Journal of Medicinal Research. 132, 489-503;
Dong M., Masuyer G., Stenmark P. (2019). Botulinum and tetanus neurotoxins. Annual Review in Biochemistry. 88, 811-837;
Dutta S. R., Passi D. et al. (2016). Botulinum toxin the poison that heals: A brief review. Natonal Journal of Maxillofacial Surgery. 7, 10-16;
Gaware V. M., Kotade K. et al. (2011). Botulism foodbrne disease: A review. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research. 3, 84-92;
Pinge J., Nielsen M. S. et al. (2017). Injetion of high dose botulinum.toxin A leads to impaired skeletal muscle function and damage of the fibrilar and non-fibrilar structures. Scientific Reports. 7:14746.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111