Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kofein

Kofein je triviální název nejrozšířenějšího purinového alkaloidu 1,3,5-trimethylxanthinu. Je obsažen zejména v kávových zrnech, čajových listech, kakaových bobech a kola ořeších. V malých dávkách působí jako stimulant centrálního nervového systému a působí jako lehké diuretikum (odvodňuje organismus). Působením přítomných polyfenolů se kofein z kávy vstřebává rychleji než kofein z čaje. Účinek kofeinu z čaje nastupuje sice pomaleji, ale déle trvá. Návykovost kofeinu nebyla prokázána, rovněž se nepotvrdilo, že by kofein zvyšoval pravděpodobnost vzniku rakoviny a osteoporózy. Kofein nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi ani riziko chorob srdce a cév, jisté opatrnosti je při pití kávy či jiných kofeinových nápojů zapotřebí u osob s vysokým krevním tlakem. Lidem s nízkými hodnotami naopak pomáhá tlak zvyšovat. U některých dětí může kofein navozovat stavy podrážděnosti a úzkosti. Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku čaje je 6–16 mg u zeleného čaje, min. 12 mg u čaje oolong (částečně fermentovaný čaj) a 25–110 mg u čaje černého. U kávy je na 100 ml průměrně obsaženo 29–91 mg kofeinu v kávě instantní, 37–132 mg v kávě překapávané, 93–127 mg v kávě filtrované a 1–6 mg v kávě dekofeinované. V nealkoholických kolových nápojích se obsah kofeinu pohybuje v rozmezí od 50 do 250 mg na litr nápoje. Přídavek kofeinu do nápojů (netýká se kávy) je regulován vyhláškou 447/2004 Sb. o požadavcích na látky určené k aromatizaci potravin. (kop)

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111