Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance (nesnášenlivost mléčného cukru – laktózy) se zejména u dospělé populace vyskytuje poměrně často. Jedná se neschopnost organismu štěpit disacharid laktózu na glukózu a galaktózu v důsledku nedostatku enzymu laktázy. Tato nesnášenlivost se obvykle projevuje po vypití sladkého (nezakysaného) mléka, které vyvolává bolesti břicha, nadýmání a průjmy. Při konzumaci zakysaných mléčných výrobků (jogurty, kefíry, ale i tvrdé, polotvrdé a zrající sýry) k těmto projevům většinou nedochází, a proto by jim měli lidé s laktózovou intolerancí dávat přednost.   
(kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111