Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Snacky

Definovat přesně termín snacky je značně obtížné, protože jejich sortiment je velice široký a neomezuje se pouze na nejznámější tradiční výrobky jako je popcorn, expandované a extrudované cereální výrobky, smažené bramborové lupínky, hranolky a podobné výrobky, ale zahrnuje celou škálu dalších potravin, které se konzumují jako součást, resp. samostatné hlavní denní jídlo, a to převážně mimo domov, často na ulici nebo při nejrůznějších společenských příležitostech. Snacky se mohou třídit podle různých kriterií, jako jsou základní použité suroviny (obiloviny, brambory, maso, ryby, ořechy, čokoláda, ovoce, zelenina, med, mléčné produkty aj.), technologie použité k jejich výrobě (pečení, pražení, smažení, extruze, expandování/pufování, kandování, sušení, směšování, aj.), způsob povrchové úpravy (potahování, obalování v různých směsích koření, máčení v čokoládě atd.), velikost porce apod. Konzumace jednotlivých druhů snacků se také liší podle regionálních zvyklostí a tradic. Někde se preferují slané a kořeněné pochutiny jako jsou solené arašídové oříšky, pražené mandle, preclíky, křehký ochucený chléb nebo křupky, v jiných zemích jsou upřednostňovány sladké potraviny jako jsou tvarohové dezerty, mražené krémy, sušené ovoce, různé keksy, sušenky, čokoláda aj. Většinou se má za to, že konzumace snacků je příčinou nejen nadváhy, ale i vzniku zubního kazu. Tato představa však není vždy zcela pravdivá, vzhledem k tomu, že některé studie naznačují, že snacky samy o sobě obezitu nepodporují. Obdobně se usuzuje, že pokud je dodržována správná ústní hygiena, dva až tři snacky nebo nápoje denně jako doplněk běžných pokrmů, nemusí mít na stav zubů negativní vliv. Pro snížení rizika vzniku zubních kazů je vhodné vzít si po jídle žvýkací gumu neobsahující sacharózu. Vhodné jsou zejména ty, v nichž jako sladidlo byl použit xylitol. Tyto žvýkací gumy podporují tvorbu slin a snižují tak v ústech počet nežádoucích bakterií, které jsou příčinou tvorby zubního kazu. Podle odborníků představují snacky dokonce u některých skupin lidí významnou část denního příjmu nezbytných živin. U dospívajících dětí představují snacky jako jsou jogurty, nízkotučné mléčné koktejly, zmrzlina, ovocné šťávy obohacené vápníkem, mléčná čokoláda a sýry dokonce významný zdroj vápníku vitamin C. Rovněž sportovci a starší osoby, kterým nevyhovují velké porce běžných jídel, často hradí potřebné množství energie a živin právě pravidelnou konzumací různých snacků a nápojů v průběhu celého dne.   
(kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111