Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Vegetariánství

Slovo vegetarismus pochází z latinského slova vegetabilis (rostliny) a vegetare (růst, rozvíjet se). Vegetus v latině znamená svěží, zdravý. Vegetarismus přišel do Evropy v antických dobách pravděpodobně z Asie od brahmínů, jogínů a buddhistů. Do současné podoby byl vegetarismus přetvořen v Anglii, kam se již v prvé polovině 19. století dostal z Indie. V roce 1847 vznikla první britská vegetariánská společnost, která vytvořila i současné slovo vegetarián. "Rodina" vegetariánů zahrnuje řadu slavných a významných osob – filozofů, vědců, umělců, sportovců dob minulých i dnešních (Pythagoras, Sokrates, Platón, Hipokrates, Ovidius, Seneka, Klement Alexandrijský, král Ašóka, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Newton, Goethe, Wagner, Lincoln, Nietzsche, Voltaire, Shaw, Gandhi, Tolstoj, Gorkij, Nurmi, Albert Schweitzer, Albert Einstein, Johny Cash, Paul McCartney, Brigitte Bardotová, a další). Existují tři typy vegetarismu:

Ovo-lakto-vegetariáni nejedí maso ani ryby, ale jedí vejce, mléko a produkty z nich vyrobené,

Lakto-vegetariáni nejedí kromě masa a ryb ani vejce,

Vegani nejedí žádné výrobky živočišného původu, tedy ani máslo, mléko, med.

Důvody pro vegetariánství mohou být zdravotní, náboženské, ekonomické či ochrana životního prostředí. 

(kop)

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111