Analýza nebezpečí v kritických kontrolních a regulačních bodech (Hazard Analysis Critical Control Point = HACCP) je koncepce, která slouží k zajištění nezávadnosti potravin. V rámci tohoto systému se stanovují kritické body (tzn. technologické operace, jednotlivá strojní zařízení nebo místa), v nichž může dojít k chybě ohrožující nezávadnost výsledné potraviny, a v nichž lze takovou chybu zjistit (změřit) a poté i napravit. V těchto kritických bodech se systematicky sledují a regulují parametry, které jsou z hlediska příslušné potraviny rozhodující, aby se zabránilo vzniku nebezpečného produktu.
HACCP je tedy preventivní postup, kterým by se mělo zabránit, aby vůbec vznikla závadná potravina. Zavedení a používání tohoto systému je stanoveno zákonem 110/1997 o potravinách a nařízením 178/2002/ES a je kontrolováno orgány dozoru. Původně bylo povinné jen ve výrobě potravin, nyní je tato povinnost rozšířena i pro společné stravování, prodej potravin a zavádí se i v zemědělské prvovýrobě. (sk)