Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kontaminace

Kontaminací se označuje znečistění materiálu/potraviny nežádoucí nebo přímo škodlivou látkou, radioaktivitou nebo mikroorganismem. Podle podstaty se kontaminace v zásadě dělí na chemickou (viz Chemické kontaminanty, tzn. nepovolené látky nebo nadlimitní množství povolených aditiv a reziduí pesticidů či veterinárních prostředků), fyzikální (střepy, kamínky), biologickou (výkaly, chlupy) a mikrobiologickou (např. patogeny).se označuje přenos z původního zdroje (např. syrového masa, vajec nebo zeminou znečistěné zeleniny) prostřednictvím znečistěného náčiní, zařízení, vody, vzduchu nebo rukou  na jinou potravinu. Obzvlášť nebezpečné je, dojde-li k přenosu kontaminantu do hotové, již tepelně opracované potraviny, která je určena ke konzumaci bez dalšího tepelného zákroku.

Jako křížová kontaminace

K zabránění kontaminaci je nutno ve všech fázích zacházení se surovinou a potravinou (při výrobě, při skladování i v kuchyni) používat schválené hygienické hygienické a sanitační postupy. Ve výrobě, distribuci a stravovacích službách existuje povinnost stanovit i kritické kontrolní body (systém HACCP), v nichž lze eliminovat nebezpečí hrozící z kontaminace.

(sk)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Televizní varování SZPI před "cukrovinkami s jedem na krysy" (24.1.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111