Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Lektiny

Lektiny jsou specifické bílkoviny, které jsou schopné srážet (aglutinovat, slepovat) červené krvinky živočichů. Jsou široce rozšířeny v rostlinách, mikroorganismech i živočiších. Jsou to přírodní toxiny vyskytující se v luštěninách jako sója, turecké fazole (Phaseolus coccineus L.), ale i v zelených fazolích (phasin) a v řadě bylin (např. ricin ve skočci). K symptomům otrav patří záněty střeva s poškozením sliznice, hromadění vody v lymfatické tkáni a její krvácení.

Odstranění účinku (inaktivace) lektinů se dosáhne vařením a blanšírováním.

K detoxikaci pomáhá i máčení a tepelná úprava. Luštěniny se zásadně nedoporučuje jíst syrové, ale vařené aspoň 15 minut. Klíčky luštěnin je před konzumací vhodné upravit blanšírováním. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111