Olovo (Pb) je prvek patřící mezi
těžké kovy, který se dostává do prostředí především z průmyslových zplodin. Přes jeho vysoký obsah v půdě se prostřednictvím kořenů dostává do rostlin jen v poměrně malé míře. Avšak prach obsahující olovo se usazuje na povrchu rostlin, takže obzvlášť postižené bývá
ovoce a nadzemní části zeleniny s velkým, voskovým, chlupatým nebo drsným povrchem. Z živočišných potravin jsou větší množství olova obsažena jen
v játrech a ledvinách, což je důsledek kontaminovaných krmiv.
Olovo může být obsaženo také v pitné vodě, pokud se vyluhuje z olověných trubek nebo armatur. Dalším možným zdrojem těžkých kovů jsou keramické nádoby a nádobí s olovnatými glazurami (především ze středomořských zemí) a konzervové plechovky s pájkou použitou ke svařování.
Toxicita
Akutní otravy tímto
toxickým prvkem projevující se bolestmi břicha, zácpou a chudokrevností, jsou nanejvýš vzácné. V důsledku dlouhodobého příjmu se však olovo (a ostatní těžké kovy) kumuluje v játrech a ledvinách a poškozuje je. Olovo snižuje množství hemoglobinu v erytrocytech (anémie) a poškozuje periferní i centrální nervový systém (poruchy hybnosti, poškození mozku). Choulostivější skupinou jsou děti (zpomalení vývoje, snížení schopnosti učení a inteligence, snížení imunity), u nichž je relativně vyšší resorpce olova než u dospělých.
Opatření
Obsah olova v imisích a v potravinách postupně klesá v souvislosti s výrazným snižováním znečistění prostředí (bezolovnatý benzín).
Přípustné mezní hodnoty obsahu olova v některých potravinách jsou stanoveny nařízením 1881/2006/ES a vyhláškou 305/2004.
Platné limity nejsou v ČR překračovány ani v případě vepřových či hovězích jater (max. 0,50 mg/kg).
Doporučení:
Olovo lze odstranit důkladným mytím a praním ovoce a zeleniny, což je zvlášť důležité v případě kadeřavých, chlupatých nebo drsných povrchů (kapusta, salát, jahody, angrešt) a v případě drobných plodů (rybíz). V případě potřeby ovoce a zeleninu oloupejte, vnější listy hlávek odstraňte. Netrhejte a nesbírejte divoce rostoucí plody u silně frekventovaných silnic.
Keramické nádoby používejte jen v případě, že jsou výslovně označeny, že je lze použít na potraviny. (sk)