Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Barbecue

Barbecue,  anglicky, zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA (Texas, Kansas City, Memphis a celý jih USA) a v Austrálii.  

BBQ, je dlouhá a pomalá tepelná úprava výrazně kořeněného masa při nízké teplotě okolo 110°C, za přítomnosti kouře a (většinou) potíraného BBQ omáčkou.

Většinou se připravují větší a velké kusy masa, jako je celé sele, krůta (krocan) nebo vepřová plec (nejlépe s kostí) a tuhé kusy masa jako jsou žebírka. Např. žebra se připravují až šest hodin a vepřová plec i 10-12 hodin (podle hmotnosti).

Základní "barbecue" teplota je cca 107°C (225°F). Většina amerických mistrů barbecue nepřesáhne teplotu 120°C. Maximální teplota, při které ještě hovoříme o barbecue je 160°C. Při takové teplotě dřevo (nejlépe hickory - ořechovec) hoří slabým plamenem nebo doutná a vydává kouř charakteristický právě pro americké barbecue. Zdroj tepla je v grilu (udírně) umístěn stranou - mimo maso. Tradiční gril na americké barbecue je horizontální ocelový gril s oddělenou spalovací komorou (tzv. offset smoker). (mch, lep. 04/2020)

 

Zdroj: https://www.grilovani.cz/zakladni-pojmy-grilovani-a-barbecue

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111