Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Cestování autem

Rady pro řidiče
Dobrá strava dnes už patří k základním pilířům dobrého výkonu. Určité potraviny se pro určitou činnost hodí více a jiné zase méně. Co je vlastně dobré konzumovat, pokud vás čeká dlouhá cesta za volantem?

Pro zajištění hladkého průběhu je velmi důležité věnovat pozornost tomu, co jíte před zahájením jízdy i v jejím průběhu. Požití nevhodných potravin může způsobit ospalost, únavu, pocity úzkosti nebo poruchy trávení. Řízení je aktivitou, při níž se spálí 1 000 až 1 350 kcal za den. Řidič proto nepotřebuje přijímat velká množství jídla. Stačí 2 000 až 2 500 kcal za den. Velké porce vedou k ospalosti, bolestem břicha, pálení žáhy a plynatosti. Všechny uvedené symptomy negativně ovlivňují schopnost soustředit se. Pokusy prokázaly, že například po obědě klesá výkonnost o 10 %.

 -  Správné jídlo je důležité, pokud sedíte za volantem dlouhé hodiny
 -  Řízením se spálí 1 000 až 1 350 kilokalorií za den
 -  Těstoviny, rýže, cibule a rajčata nejsou pro řízení vhodné
 -  Dehydratace je pro řidiče stejně nebezpečná jako požití alkoholu 

Smažená, kořeněná jídla a omáčky se mohou stát překážkou bezpečné jízdy. Za volantem je také nejlepší vyhnout se rýži, luštěninám a těstovinám. Vzhledem k tomu, že je řízení aktivitou, která nevyžaduje velký příjem kalorií, nedoporučuje se jíst příliš mnoho sacharidů, způsobujících nadýmání.

Podle studie, zveřejněné univerzitou Loughborough z Velké Británie a Evropským institutem pro hydrataci, se řidiči, kteří nejsou dostatečně hydratovaní, dopouštějí stejných chyb jako řidiči s 0,8 promile alkoholu v krvi, tedy jako by vypili 4 skleničky vína. Nejběžnějšími projevy jsou nechtěná vyjetí z jízdního pruhu, opožděné reflexy při brzdění a nebezpečná jízda po krajnici. Dehydratace může vést k pocitům točení hlavy, zvracení a v nejextrémnějších případech dokonce ke ztrátě vědomí. Z toho důvodu je zásadní pít, a to zejména za horkého počasí a při každém zastavení auta. Nejlepší je čistá voda, ale může být také smíchána s ovocnou šťávou nebo nealkoholickými nápoji. Co se týče kofeinu, dva šálky kávy nebo čaje během dne vás sice mohou pomoci udržet ve střehu, ale mohou také způsobit neklid. Pití energetických nápojů za jízdy je naprosto nevhodné.

Potraviny na cestu autem
Při cestě autem, která zpravidla trvá mnoho hodin, je vhodné mít k dispozici hotové svačiny, např. obložené chleby či housky, ať nemusíte po cestě jednotlivé potraviny hledat v zavazadlech. Neobejdete-li se na cestě bez obligátního smaženého řízku, případně sekané, měli byste je sníst do čtyř hodin od přípravy. Nezapomeňte ani na ovoce a zeleninu, které pomáhají zahnat žízeň. Ideální jsou okurky, melouny a jablka. Samozřejmostí je dostatečná zásoba pitné vody.

Nepostradatelným pomocníkem při dlouhých cestách autem je bezesporu autochladnička. Potraviny ochladí o cca 18°C oproti okolní teplotě, napájí se z autozapalovače nebo z klasické zásuvky 220V. Je třeba do ní potraviny ukládat již nachlazené, ať vydrží bez újmy co nejdéle. Další variantou je termotaška, která sice není tak efektivní, ale rozhodně vám v ní potraviny vydrží svěží déle, než v obyčejné tašce. 

Co si k jídlu nebrat
Jídla, která nejsou vhodná na dlouhé cesty se dělí na dvě kategorie, na jídla, která se rychle kazí, a na jídla, která spolehlivě znepříjemní pobyt v uzavřeném dopravním prostředku našim spolucestujícím. Nebezpečí zkázy hrozí především měkkým salámům, majonézovým salátům, bagetám či zákuskům. Čokoládu a mléčné výrobky musíme na dlouhých cestách taktéž oželet.
Vražedné pohledy ostatních si vysloužíme, pokud si ke svačině vybalíme sekanou, česnekovou nebo rybí pomazánku, vejce natvrdo či aromatické sýry. Tabu je i syrová cibule. Den předem si také odpusťme luštěniny a další nadýmavé potraviny.
Na cestách nezapomínejme ani na pitný režim. Jídla i pití si však berme jen tolik, kolik opravdu spotřebujeme. Spousta věcí se dá i zakoupit cestou. 

Jaké jídlo je bezpečné převážet a konzumovat během cesty
Nejprve zvažte, zda je opravdu nutné vozit velké množství jídla s sebou. Ceny potravin se již většinou srovnaly, mnohde vyjde nákup dokonce levněji než u nás.
Z ovoce volte trvanlivější a pevnější druhy, jako jsou okurky, jablka a papriky, před křehčími jahodami či broskvemi. Čokoládové pamlsky, čokolády a bonbony, které se v horku roztékají, také raději nechejte doma a na cesty sáhněte po musli tyčinkách, sušenkách a žvýkačkách. Jídla převážejte důkladně zabalené, nejlépe v chladící tašce.
Před a během cestování se vyhněte tučným a kořeněným jídlům a dbejte na dostatečný pitný režim, především pak u dětí.
(lep, 05/2020)

 

Zdroj:
https://www.svet-potravin.cz/clanek/jidlo-na-cestach,
https://clanky.vareni.cz/nejlepsi-svaciny-na-cesty-ktere-vydrzi-i-umorna-vedra/,
https://fdrive.cz/clanky/jake-potraviny-jsou-vhodne-pro-cestovani-autem-4069,
https://www.invia.cz/blog/jake-jidlo-je-vhodne-s-sebou-na-cesty/.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111