Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Hlodavci

Při zpracování, přepravě, skladování nebo prodeji potravin hlodavci nikdy nepohrdnou příležitostí, jak se přiživit. Také naše domovy a hlavně kuchyně, kde je teplo a zdroje potravy a vody, jsou ideální místo pro zabydlení nezvaných hostů. Hlodavci jsou z pohledu bezpečnosti potravin považováni za velmi rizikový faktor pro vznik alimentárních onemocnění, který nelze v žádném případě podceňovat, neboť znehodnocují potraviny jejich konzumováním, exkrementy, bakteriemi, dotykem a narušováním obalů.

Z epidemiologického hlediska hlodavci:
• Jsou přenašeči různých patogenních zárodků a parazitů
• Jsou to tzv. rezervoároví živočichové, latentně postižení chorobami, které jsou přenosné na člověka a domácí zvířata.

K možnému přenosu na člověka může dojít:
• Kontaminováním potravin výměšky hlodavců (např. leptospirózy, salmonelózy, helmintózy)
• Přenosem ektoparazity (např. virová encefalitida)
• Průnikem oděrky na povrchu lidského těla (např. opět leptospirózy)
• Kousnutím (např. horečka z krysího kousnutí)
Počet onemocnění přenosných na člověka z hlodavců se pohybuje okolo třiceti.

Uvnitř a vně budov napadení hlodavci signalizují exkrementy, poškozené potraviny a jiný materiál, ohryzy, stezky, otisky nohou a ocasu, rozsypané nebo ohryzané potraviny, mastné stopy okolo zdí,okolo potrubí a trámů, škrábance, hnízda, zápach, zvuky, poškozená struktura budov, živí i mrtví jedinci. Boj s hlodavci znesnadňuje také fakt, že krysy, potkani i myši mají velmi dobře vyvinutý čich a hmatové vnímání, ostrý sluch, oči uzpůsobené pro noční vidění a citlivé chuťové buňky. Také jejich obdivuhodné fyzické schopnosti mohou řadu lidí nepříjemně překvapit (např. krysa leze obratně po vertikálně i horizontálně vedených drátech, šplhá po vertikálních trubkách jakéhokoliv průměru pokud jsou vzdálené do 7,5 cm od zdi nebo po cihlovém zdivu, pokud má spáry, potkan zase dokáže prolézt vodorovně uloženými trubkami jejichž vnitřní průměr je 4-10 cm, uplave až 800 m do dálky na volné vodě, proleze sifonovými uzávěry WC a kanalizaci dovede plavat i proti značnému proudu a pod vodou vydrží až 30 s. Krysa i potkan mohou vyskočit až do výše 77 cm z pevného podkladu, do dálky až 50-120 cm, při pádu z 15 m se často ani nezraní.). Poměrně podrobný přehled sportovních schopností krys a potkanů jen potvrzuje, že ochranná opatření musí být skutečně velmi důkladná a důsledná.

Mezi nejdůležitější preventivní opatření z hlediska výskytu hlodavců se řadí:
• Udržování čistoty v objektu a jeho okolí
• Uskladnění odpadků v uzavřených nádobách a jejích pravidelné vynášení
• Kontrola surovin a výrobků, aby se škůdci nedostali do spíží a skladů
• Odstranění a utěsnění štěrbin a nepotřebných otvorů, oprava rozbitých oken, zdí a omítek
• Sítě v oknech
• Oplechování prahů a spodních částí dveří
• Pravidelná kontrola výskytu hlodavců doma nebo provozovně (zvláště u často nepoužívaných prostor). Vánoční či velikonoční úklid lze velmi doporučit.
• Používání různých lapačů, nástrah, popř. dezinfekčních prostředků.
• Instalování sklopných uzávěr u klozetových mís u bytů v nižších patrech k zamezení vniknutí potkanů
• Při větším výskytu i hlodavců se obrátit na odbornou firmu

Literatura:
Ochrana před hlodavci a šváby / Václav Stejskal ; Viktor Tolar ; Petr H. Verner. -- 1. vyd.. -- Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1993. -- 280 s. – Publikaci si lze zakoupit vnebo půjčit ve studovně Zemědělské a potravinářské knihovny. (mch)

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111