Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Crohnova choroba

Chronické zánětlivé vředovatění jednoho nebo více úseků trávicího traktu. Postihuje sliznici, podslizniční vrstvu, pojivovou a svalovou vrstvu. Může se šířit od ústního otvoru k řitnímu včetně přilehlých mízních uzlin. Zanícená místa se hojí jizvami, které zužují trávicí trubici.

Příčina tohoto onemocnění zůstává zatím neobjasněna. Jako příčinné faktory se uvádějí trauma, reakce střeva na cizorodé látky, alergie a imunitní reakce, hormonální poruchy, infekce, neurogenní a psychické faktory i rodinné dispozice. Podle výzkumů hraje roli i poškození volnými radikály, nedostatek vitamínů C a E, potraviny dráždící trávicí trakt (alkohol, kofein, nápoje sycené oxidem uhličitým, čokoláda, smažená jídla, umělé přísady a konzervační látky), dále hlenotvorné mléčné výrobky. Za příčinu byla považována i řada mikroorganismů včetně plísní, bakterií, virů.

K příznakům patří úporný průjem, bolest břicha, horečka, vřídky v ústech či konečníku, poruchy vstřebávání a následná podvýživa, steatorea (výskyt tuku ve stolici), ztráta energie, chuti k jídlu a tělesné hmotnosti, krev ve stolici, chudokrevnost (anémie) ze ztrát železa při krvácení, postižení kloubů, kůže a očí.

Léčba se provádí symptomatická, tj. potlačují se příznaky např. léky proti průjmům a podávají se léky doplňující ztráty železa a vitamíny na anémii.

(old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111