Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Cholera

Cholera je akutní bakteriální střevní onemocnění s náhlým začátkem, bolestivými vodnatými průjmy, zvracením, křečemi v lýtkách, poklesem tlaku a následnou anurií. Vyskytuje se v zemích s teplejším podnebím.

Původcem je bakterie Vibrio cholerae, která je dost odolná, roste  a rozmnožuje se i při teplotě 42° C. Zdrojem je nemocný člověk nebo rekonvalescent, vzácně nosič. Nebezpečný pro své okolí je nemocný s latentním průběhem. Cesta přenosu je fekálně-orální, požitím fekálně kontaminované vody. Vnímavost je variabilní, vyšší vnímavost je u dětí a  oslabených lidí. Inkubační doba je asi 5 dnů.

Při klasickém průběhu začíná cholera náhle bolestmi v břiše a průjmy. Stolice se mění v kalnou, hnědavou nebo našedlou kapalinu s vločkami hlenu, připomínající rýžový odvar. Množství vyloučené stolice dosahuje až 1/3 tělesné hmotnosti za den. Další příznaky, mezi které patří svraštělá kůže, studený pot, neměřitelný krevní tlak a křeče, vycházejí z extrémní dehydratace organismu.

Prevence – při pobytu s endemickým výskytem nemoci je prevencí striktní dodržování osobní hygieny a důsledná kontrola pitné vody. (old)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Na co si dát pozor při stravování na dovolené v zahraničí radí hlavní hygienička Eva Gottvaldová (27.6.2018)
V Čechách se cholery bát nemusíme,na hygienu ale dbejme nejen při cestování (25.5.2017)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111