Křížová kontaminace
Křížová kontaminace je přenos škodlivých patogenních mikroorganismů ze syrových potravin na potraviny tepelně zpracované prostřednictvím kontaminovaných rukou a kuchyňského náčiní. Nejlepší prevencí je důkladné dodržování základních hygienických pravidel.
Syrové potraviny je nutné vždy důsledně držet odděleně od potravin a pokrmů k přímé konzumaci (tj. bez dalšího tepelného zpracování). Zejména syrové maso, drůbež a ryby nesmí přijít do kontaktu s chlebem, pečivem, zeleninovými saláty, cukrovinkami, atp. Uvařené pokrmy se nesmí nikdy pokládat na prkénko, mísy nebo talíře, na kterých předtím bylo syrové maso. Taktéž nůž a vidlička použité ke krájení a manipulaci se syrovým masem nesmí být bez důkladného umytí použity ke krájení a k manipulaci s hotovým pokrmem. Ideální je používat oddělené kuchyňské desky pro manipulaci se syrovými a s tepelně upravenými potravinami. Po každé manipulaci se syrovými potravinami, předtím než se dotkneme jiných potravin nebo kuchyňského náčiní, je nutné si důkladně umýt ruce. (old)
Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost
Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin
Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111