Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Měňavka úplavičná

Měňavka úplavičná způsobuje v teplých krajích střevní onemocnění - měňavkovou úplavici (amébovou dyzentérii). Existuje ve dvou formách. Menší, zvaná minuta, žije v dutině střevní, tvoří cysty a není patogenní. Větší forma, zvaná magna, nikdy netvoří cysty a vzniká přeměnou formy minuty. Napadá stěnu střeva a je vlastním patogenním činitelem. Cysty menší formy odcházejí z těla s výkaly a mohou se různým způsobem dostat na potravu (přenos mouchami, hnojení zeleniny apod.) a tím do dalšího hostitele. Za určitých okolností (např. zeslabení hostitelova organismu) se forma minuta mění v silně patogenní formu magnu a vyvolá onemocnění, které se projevuje krvavými průjmy, bolestmi břicha a horečkami. Pokud není onemocnění léčeno, může končit smrtí. Nebezpečné jsou komplikace, když se měňavky dostanou do jater, plic, nebo mozku. Hlavní ochranou je péče o nezávadnou pitnou vodu, hygiena potravin a přísná kontrola nosičů formy minuty.

Měňavky patří do zvláštní skupiny prvoků, které nemají pevnou schránku a pohybují se přelíváním své rosolovité hmoty, díky čemuž jsou velmi pohyblivé. Onemocnění se projevuje průjmy s příměsí krve, hnisu a hlenu. Onemocnění provází horečka, třesavka, bolesti břicha v žaludeční krajině, plynatost a nucení na stolici, které není uspokojeno vyprázdněním.

Výskyt je celosvětový, vyšší frekvence výskytu je v tropech a subtropech a v oblastech s nízkým hygienickým standardem. V České republice se vyskytuje do několika desítek případů ročně.

K přenosu nákazy dochází nejčastěji fekálně-orální cestou, to znamená požitím vody či potravin, které jsou kontaminované amébovými cystami.

Inkubační doba je několik dnů až měsíc.

Léčba se provádí na základě laboratorně prokázaného onemocnění.

Prevence: Při pobytu v tropických oblastech je nutno důsledně dodržovat osobní hygienu, vždy si důkladně umýt ruce před přípravou jídla, vyvarovat se konzumace syrové zeleniny a ovoce, které nelze oloupat, vodu určenou k přípravě nápojů a pokrmů převařovat, nepoužívat led do nápojů; vystavením teplotám vyšším nad 50 °C se tento prvok zničí.

(old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111