Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Parazitózy

Parazitózy jsou onemocnění lidí způsobená parazity, nejčastěji parazitickými červy (helmintózy) nebo prvoky, kteří se do lidského organismu dostanou kontaminovanou stravou, vodou nebo znečištěnýma rukama.

Symptomy  jsou nespecifické a projevují se, s výjimkou tasemnice, prakticky jen u masivnějších nákaz. Jde především o gastro-intestinální potíže (bolesti břicha, průjmy, zácpy), horečky, anémii, kachexii, nervové příznaky (bolesti hlavy, křeče, obrny, epileptoidní záchvaty), u cysticerkózy a trichinelózy též bolesti svalů, třes údů a ataxie. Zvláště citlivé k nákazám parazitickými červy jsou  zejména děti.

Jedná se o taeniózu vyvolanou tasemnicí dlouhočlennou, cysticerkózu vyvolanou tasemnicí vepřovou, trichinelózu způsobenou svalovcem stočeným, askariózou způsobenou škrkavkou dětskou, anisakiózou způsobenou sleďovým červem, měňavkovou úplavici vyvolanou měňavkou úplavičnou, toxoplazmózou způsobenou prvokem toxoplazmou nebo lambliózou vyvolanou lamblií střevní.

(old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111