Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Průjem

Průjem, křeče v krajině břišní, bolesti žaludku, zvracení, dávení a horečka patří k běžným příznakům onemocnění z potravin (alimentárních onemocnění). Příznaky se dostaví obvykle brzy po konzumaci kontaminované potravy, trvají několik dnů a poté obvykle spontánně  vymizí. Pokud příznaky trvají déle než týden, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Při akutním průjmu vzhledem k nebezpečí odvodnění (dehydratace) organismu,  je třeba především dbát na dostatečný příjem tekutin - 4 litry denně, ve formě sladkého čaje či minerálek. Je možné též použít zavodňovací (rehydratační) roztok, který se v domácích podmínkách  připraví z 8 lžiček cukru, 1 lžičky stolní soli, šťávy ze dvou pomerančů či dvou grapefruitů (pro obsah draslíku) a doplní převařenou vodou do 1 litru. Dospělí by měli vypít 250-500 ml a děti 125-250 ml tohoto roztoku během hodiny.

Na začátku onemocnění je vhodná 24hodinová tzv. " hladová či čajová" pauza. V následujících dnech je obecně doporučovaný rýžový odvar, banány, event. mrkvový odvar a následně vařené brambory nebo bramborová kaše.

(old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111