Svalovec stočený

Svalovci jsou parazitičtí červi, původci onemocnění trichinelózy a cysticerkózy. Nejčastějším druhem je svalovec stočený (Trichinella spiralis), poměrně častým druhem je i Trichinella britovi.

Nový hostitel se infikuje tak, že sní maso, ve kterém se nacházejí zapouzdřené larvy cizopasníka. V žaludku se pouzdra natráví a uvolněné larvy se v tenkém střevě zavrtají do sliznice. V průběhu 30 hodin projdou čtyřmi vývojovými formami a dospívají. Mladé samičky se po oplodnění zachytávají ve střevní sliznici a po čtyřech dnech vznikají první larvy další generace. Ty opět vnikají do střevní sliznice a prostřednictvím lymfatického systému se dostávají do krevního oběhu, odkud se dostanou do příčně pruhovaného svalstva, usídlí se ve svalových buňkách, kde se zapouzdří. Asi půl milimetru dlouhé zapouzdřené larvy jsou infekční hrozbou pro dalšího hostitele. Infekčnost přetrvává asi půl roku, i když pouzdro mezitím zvápenatí. Jsou však známy případy, kdy byly larvy infekční i po 12 letech.

Cysty svalovce spolehlivě ničí dostatečné vaření, pečení či dušení. Při teplotě 100 °C parazit hyne už za několik vteřin. Klasické uzení je pro svalovce poměrně neškodné. Zjistilo se, že takovýmto způsobem opracované maso ještě po 8 dnech obsahovalo živé larvy. Nakazit je možné se po snědení salámu, klobás, šunky, paštik nebo jaternic. Ve zmrazených výrobcích svalovec přežije přibližně 1 až 2 týdny.

Prevencí proti trichinelóze je svědomité vykonávání kontroly masa. Při trichinelóze je nepoživatelné celé tělo zvířete. Nejjistější ochranou je však dobré provaření  nebo propečení masa. Larvy by neměly přežít teplotu 58 °C. Pro tepelnou úpravu pokrmů se však doporučuje teplota nad 70 °C. Svalovec je inaktivován též chladem. při inaktivaci chladem se maso musí zmrazit a uchovat při teplotě -15 °C po dobu minimálně 20 dnů, -18 °C po dobu 10 dnů, -29 °C po dobu 6 dnů. Nakládání do láků nebo uzení svalovce neničí. (old)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin