Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Toxoplazma

Toxoplasma gondii je vnitrobunčný parazitický prvok. Je původcem toxoplazmózy, nebezpečné pro člověka a časté zejména u domácích a divoce žijících savců a ptáků. Kromě přímého přenosu toxoplazmézy ze zvířete na člověka je třeba počítat s nepřímým přenosem infikovanými potravinami živočišného původu, mlékem a masem.

Z domácích zvířat jsou epidemiologicky důležité kočky, které exkretují mikroskopické aktivní formy T. gondii, oocysty, ve výkalech. Jateční zvířata, především ovce a prasata, se infikují konzumací krmiva a vody kontaminovanými výkaly. Aktivní formy tohoto parazita se ve zvířatech pomnoží a vytvoří cysty v kosterní svalovině a některých dalších tělesných orgánech. Cysty jsou mikroskopické a přetrvávají po celou dobu života infikovaného zvířete. Po porážce se prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaného masa obsahujícího cysty infekce přenáší na člověka. Nejčastějším zdrojem infekce je vepřové a skopové maso. Cysty T. gondii byly nalezeny také ve zvěřině, v mase srnčím a jelením.

Toxoplazma gondii se ve svalovině a vnitřnostech poražených zvířat nepomnožuje. Je inaktivována teplem a chladem. Prevence proti nakažení tímto parazitem proto spočívá v konzumaci pouze důkladně povařeného, propečeného či jinak tepelně zpracovaného masa.

(old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111