Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Virus klíšťové encefalitidy

Původcem klíšťové encefalitidy je RNK virus patřící do čeledě Togoviridae. Rezervoárem viru jsou drobní hlodavci, ptáci a klíšťata. V ohnisku nákazy infikují klíšťata člověka přímo anebo infikují zvířata – krávy, kozy, ovce.Při infekci zvířat virus po 2-6 dnech cirkulace v krvi přechází do mléka. Po konzumaci tepelně neošetřeného mléka se může nakazit i člověk.

Po inkubační době 7-14 dní po konzumaci infikovaného mléka onemocnění probíhá bezpříznakově anebo formou lehkých celkových příznaků (teplota, malátnost bolesti hlavy, zvracení). Výskyt klíšťové encefalitidy u lidí po konzumaci mléka je v současnosti u nás málo pravděpodobný.

Virus klíšťové encefalitidy je málo odolný vůči vyšším teplotám, pasterační ohřev (60 oC) ho spolehlivě zničí. Poměrně odolný je vůči změnám kyselosti v rozmezí hodnot pH 3-12. Při uskladnění másla při teplotě 4 oC si uchová virulenci po dobu 2 měsíců.

Prevencí vůči infikování virem klíšťové encefalitidy orální cestou prostřednictvím potravin je nekonzumovat syrové mléko, ani výrobky z něj, pokud nebyly tepelně zpracovány.

(old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111