Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Salátový bar

Salátové bary a samoobslužné bufety jsou mezi spotřebiteli velmi vyhledávané a oblíbené. Každý si může podle vlastní chuti vybrat z nabídky čerstvé a zdravé ovoce a zeleniny a zároveň zvýšit konzumaci těchto komodit a vyslyšet doporučení odborníků na výživu. Při pohledu na pestrou nabídku různých salátů či nápaditě nakrájených zdravých pochoutek se do mysli nejednoho spotřebitele může vetřít pochybnost – jsou skutečně zdravé?
Je všeobecně známo že provozovatelé společného stravování musí dodržovat velice přísné požadavky na bezpečnost jimi nabízených potravin. Možná to někoho překvapí, ale u salátových barů největší riziko a problém z hlediska bezpečnosti potravin představují spotřebitelé.
Na Kalifornské univerzitě v USA byl nedávno proveden průzkum zaměřený na bezpečnost salátových barů. Výsledky naznačují, že téměř 60% spotřebitelů udělá alespoň jeden prohřešek proti bezpečnosti potravin při manipulaci u salátového baru.

Odbornici vytipovali následující nejběžnější nedostatky:
• Potřísnění okolí mís a pultu salátem či dresinkem.
• Namáčení prstů do nabízených dresinků a následné ochutnávkové olíznutí
• Konzumování salátů z vlastních misek již při čekání ve frontě
• Naklánění hlavy nad salátové mísy pod ochranný plastový a čistý štít pro lepší dostupnost salátů (zvláště děti)
• Dopřávání si „nášupu“ do již použitých misek.

Jak si lze pochutnat a ještě se vyvarovat rizika z alimentárního onemocnění?
Je třeba se zamyslet nad vlastním chováním.
• Opatrně si nabrat salát, pokapaný výdejní pult působí nejen neesteticky, ale je také nehygienický.
• Nikdy neochutnávat salát přímo z mísy u baru. Pokud máme pochybnosti, zda nám nabídka bude chutnat, raději si nabrat malou porci a pokud nám bude chutnat, případně se raději vrátit pro další. Doporučuje se pečlivě si přečíst informace o složení nabízených salátů.
• Salát konzumovat až u stolu. Je nehygienické a i neslušné jíst přímo u salátového baru.
• Funkcí ochranného štítu je ochránit potraviny, proto se nedoporučuje nenaklánět hlavu přímo nad saláty. Zárodky, které člověk vydechuje nebo které má na rukách nebo vlasech, mohou snadno kontaminovat jinak zdraví prospěšné ovocné a zeleninové pochoutky.
• Pokud je možné si přidat, vždy požádat o novou misku nebo talíř. Zbytky na talíři mohou obsahovat bakterie, které se mohou kontaminovat další porci.

Salátové bary mohou nabízet zdravé a výživově hodnotné potraviny a závisí také i na každém spotřebiteli, zda to nebude zdravotně závadná směs obsahující nebezpečné bakterie.
Pro vlastní dobrý pocit, je vždy dobré se ujistit, zda právě konkrétně naše maličkost není příčinou lapálie spojené s rizikem alimentárního onemocnění.
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111