Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Bílkoviny

Jsou základním materiálem k výstavbě tkání a buněk našeho těla a k jejich obnově. Hrají také důležitou úlohu při imunitních reakcích, působí jako enzymy, hormony a další látky důležité pro správné fungování těla.
Stavebními jednotkami bílkovin jsou aminokyseliny, které jsou v bílkovinách uspořádány do dlouhých řetězců. V bílkovinách potravy je obsaženo 20 druhů aminokyselin, z toho je 8 tzv. esenciálních (nezbytných), lidské tělo si je nedovede samo vytvořit.
V lidském organismu neexistuje rezerva bílkovin. Při jejich nedostatečném příjmu ve stravě nebo z jiných důvodů, např. při dlouhotrvajícím hladovění, dochází v důsledku proteolýzy k omezování zmíněné stavební činnosti a také k úbytku některých orgánů.
Podle zdroje se bílkoviny dělí na bílkoviny rostlinného a živočišného původu. Bílkoviny živočišného původu se považují za plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. V mládí, v těhotenství, při kojení nebo v případě onemocnění se všeobecně doporučuje denní dávku bílkovin zvýšit u dospělého člověka asi na 1 g na 1 kg hmotnosti a den, tzn. u člověka o hmotnosti 70 kg by to bylo denně 70 gramů.Také ve stáří se doporučuje příjem bílkovin o něco zvýšit, neboť rozpad tělesných bílkovin je větší. Nadměrný příjem bílkovin však může přivodit různé problémy související s přetížením jater a ledvin, tj. orgánů, které se podílejí na odstraňování zplodin metabolismu bílkovin.
 
Obsah bílkovin ve vybraných potravinách

Potravina
Obsah bílkovin (g/100g)
Množství k uhrazení denní dávky pro 70kg člověka
libové hovězí
20
300 g
vepřové maso (průměrné)
11,6
600 g
mleté maso
16,9
400 g
Párky
14
420 g
turistický salám
21,6
280 g
libová šunka
26,6
250 g
kuře s kostí
14,2
420 g
kuřecí prsa
22
280 g
maso kapra
14,4
420 g
polotučné mléko
3,2
2 litry
sýr eidam
19,2
300 g
Jogurt
5,7
1 000 g
vejce (1 ks)
6,5
9 ks
Hrách
23,8
260 g
Čočka
25
240 g
Eidam
19,2
300 g
 (kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111