Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Strumigenní látky

Strumigenní látky (goitrogeny) patří mezi antinutriční látky. Byla zaznamenána řada případů strumy u dětí, kterým bylo podáváno tzv. “sójové mléko”. Proto se doporučilo sójové mléko obohacovat jódem. Látky obsažené v sóji, které jsou odpovědné za tvorbu strumy, nebyly dosud s určitostí identifikovány. Pravděpodobně se koncentrují hlavně v tofu (“sójovém tvarohu”). Strumigenní aktivita byla také zjištěna v menší míře i v restované sójové mouce, koncentrátech a izolátech.

 

Vedle sóji obsahují strumigenní látky také: růžičková kapusta, tuřín, květák, maniok (kasava), proso (jáhly, čirok), zelí, kapusta, babassu (plody kokosové palmy populární v Brazílii a Africe). Potraviny s obsahem strumigenních látek by neměly konzumovat ve velkém množství ty osoby, které mají problémy se štítnou žlázou a užívají hormon štítné žlázy. Tepelnou úpravou se strumigenní potenciál snižuje.

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111