Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Minerální látky

Minerální látky jsou pro fungování živého organismu stejně důležité jako vitaminy. Vědecký vývoj vedl k tomu, že za posledních přibližně 50 let byla objevena řada nových prvků nezbytných pro činnost našeho organismu. Podle denní potřeby se minerální látky dělí na:

* makroelementy (denní potřeba je vyšší než 100 mg): vápník (Ca), fosfor (P), sodík (Na), draslík (K), chlor (Cl), hořčík (Mg), síra (S);

* mikroelementy (denní potřeba je nižší než 100 mg): železo (Fe), měď (Cu), zinek (Zn), mangan (Mn), jod (I), molybden (Mo), selen (Se), fluor (F), chrom (Cr), kobalt (Co);

* stopové prvky (skutečná denní potřeba nebyla pro většinu dosud stanovena; pohybuje se řádově v µg): křemík (Si), vanad (V), nikl (Ni), cín (Sn), kadmium (Cd), arzen (As), hliník (Al), bor (B).

 

V tabulce je uveden přehled denní potřeby, příznaků nedostatku a nadbytku u hlavních minerálních látek.
 

Minerální látka
Denní potřeba
Příznaky
Zdroje
nedostatku
nadbytku
Sodík
3–5 g
slabost, nízký krevní tlak, nejistota, ztráta pocitu žízně
otoky, vysoký krevní tlak, žízeň, křeče
kuchyňská sůl
Draslík
2–3 g
křeče ve svalech, zpomalení pohybu střev, poruchy srdečního rytmu
svalová ztuhlost
peckové ovoce, sušené plody, kompoty, zelenina
Vápník
800 mg
křeče ve svalech, poruchy srdečního rytmu, závratě, migrény, poruchy krevní srážlivosti
nechutenství, zácpa, psychické změny, horečka
mléko, mléčné výrobky, mák, fazole, pažitka, cibule, losos, tuňák, fíky, sója
Hořčík
80–120 mg
křeče, brnění, mravenčení, zhoršení anginy pectoris, poruhcy rytmu srdce
 
semena, luštěniny
Fosfor
15–20 mg
svalová slabost, postižení srdeční, nervové, zmatenost, slabost dechového svalstva
nervové poruchy, obrny, nechutenství, pocit na zvracení
luštěniny, maso, ryby, kvasnice, sýry, těstoviny, pečivo, rozinky, fíky, kakao

 
(kvas)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Snídaňové cereálie: ano či ne? (22.5.2018)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111