Spóra
Spóra je produkt jednobuněčných organismů (určitých bakterií a plísní), který umožňuje jejich přežití za nepříznivých podmínek. Některé spóry dokáží přežít tepelnou úpravu (až šestihodinový var), zmrazování, sanitační opatření. Za vhodných podmínek pro bakteriální růst spóry vyklíčí do bakteriálních buněk a ty se dále pomnožují.
K nejnebezpečnějším spórám patří spóry Clostridium botulinum, z dalších významných patogenů tvoří spóry Clostridium perfringens a Bacillus cereus.
(kvas)
Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost
Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin
Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111