Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Synbiotika

Synbiotikum je potravina, která obsahuje současně probiotickou a prebiotickou přísadu. Tyto přísady se v potravině vzájemně ovlivňují tak, že jejich společný vliv na prospěšnou mikroflóru střev je vyšší než při aplikaci jedné přísady (samotného probiotika nebo samotného prebiotika). Příklady některých výrobků na evropském trhu jsou uvedeny v tabulce.

 

Výrobek
Společnost
Aktivní přísady
Symbalance (jogurt)
Tonilait (Švýcarsko)
Tři kmeny Lactobacillus + inulin
Probiotic plus Oligofructose (jogurt)
Bauer (Německo)
Dva kmeny Lactobacillus + OF
Actimel (jogurt k regulaci cholesterolu)
Danone (Belgie)
L. acidophillus + OF
Fysiq (mléčný nápoj)
Mona (Holandsko)
L. acidophilus + inulin

 
OF (oligofruktóza) – prebiotická přísada, která se vyrábí syntézou ze sacharózy nebo hydrolýzou inulinu;
inulin – prebiotická přísada na bázi polysacharidu získaného extrakcí z přírodních zdrojů, např. z kořene čekanky
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111