Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Skořice

Skořice je oblíbeným kořením do pekařských, cereálních, mléčných a dalších výrobků, ale nejnovější zjištění ukazují na určité riziko poškození jater z nadměrné konzumace, a sice kvůli obsaženému přírodnímu toxinu – kumarinu. Existují dva druhy skořice: jednak obvykle používaná "cassia" s výraznou chutí, ale i vysokým obsahem kumarinu, jednak cejlonská s nevýraznou chutí (takže se k ochucování příliš nehodí) a s velmi nízkým množstvím kumarinu.
Nepříznivé účinky
Ve skořici cassia jsou obsaženy až 4 g kumarinu/kg. Dosavadní legislativa EU připouští přítomnost 2 mg kumarinu/kg potraviny, ale analýzy ukázaly, že některé pečivo obsahuje i 100 mg/kg (což je padesátinásobné množství).
Komplikací při stanovení pravidel pro používání skořice nebo pro doporučení spotřebitelům je, že zatím není znám mechanismus toxického účinku na játra a že škodlivý účinek se u všech osob neprojeví.
Největší zátěží z hlediska skořice je vánoční pečivo, a proto by se měl i tento krátkodobý vysoký příjem omezit na nejvýše 40 kusů skořicových sušenek týdně. Poškození jater je však spíše důsledkem dlouhodobého příjmu kumarinu, takže rozumné by bylo omezit po celý rok konzumaci cereálií, kaší, rýžových pudinků a dalších výrobků ochucených skořicí na nejvýše jednou týdně.
Příznivé účinky
Jako vždy, i v případě skořice, existují i příznivé stránky jejího používání. Esenciální oleje obsažené ve skořici mají výrazný antimikrobiální účinek, což má vliv na trvanlivost potravin. Výsledky některých výzkumů ukazují na příznivý účinek obsažených 
antioxidantů proti rakovině. Další výzkumy naznačují, že skořice obsahuje bioaktivní složku proantokyanidin, která působí preventivně nebo dokonce i léčebně proti diabetu 2. typu. Skořice jednak sama vykazuje inzulinovou aktivitu, ale rovněž může zvyšovat aktivitu inzulinu. Je pravděpodobné, že skořice může pomáhat i proti dalším chorobám. K tomu jsou nutné další výzkumy.
Také skořicová chuť a vůně (zkoušely se aplikace nosem i ústy – prostřednictvím žvýkaček) se zřejmě příznivě projevuje na zvyšování schopností mozku – zlepšuje se udržení pozornosti, rozpoznávací schopnosti, paměť a rychlost vizuálně motorické odezvy. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111