Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Deoxynivalenol

Deoxynivalenol (DON) je podle Americké asociace pro pšenici (USW) nejběžnějším, a v dováženém obilí nejčastěji se vyskytujícím mykotoxinem. Od 1. července 2006 vstoupilo v platnost Nařízení  856/2005/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES, pokud jde o fusariové toxiny.

DON je mykotoxin produkovaný plísní rodu Fusarium, která vyvolává běžné onemocnění pšenice a dalších zrnin fuzariózu, která se objevuje u plodin vystavených přílišné vlhkosti v průběhu fáze kvetení. FDA doporučuje pro finální výrobky, včetně pšeničné mouky a dalších pšeničných výrobků, hodnotu DON 1 ppm (parts per milion, tj. počet dílů či částic na jeden milion, resp. jedna miliontina celku) pro čerstvě sklizenou pšenici ale žádné hranice nestanoví, protože mlecím procesem se většina této látky odstraní. Ve sporadických případech a při mnohonásobně překročené povolené hranici v mouce může DON způsobovat krátkodobé zažívací problémy. Podle USW se neočekává, že by nové standardy nějak výrazně snížily dovoz americké tvrdé jarní červené (HRS) pšenice do EU, ale pravděpodobně se zvýší ceny HRS pšenice směrované do Evropy. (kop)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Test těstovin 2019 – vřetena (18.1.2019)
Původci růžovění klasů pšenice - 2012 (9.4.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111