Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Divoká rýže

Velmi oblíbená rýže divoká (planá, indiánská, Wild rice, Manhoomin /Maminin/, Zizania spp. L.) je pověstná svojí oříškovou chutí. Ve skutečnosti se nejedná o rýži v pravém slova smyslu, ale jde o dlouhá semena divoké (plané) vodní trávy. Existují 4 druhy divoké rýže, jeden roste ve východní Asii (Z. latifolia L.) a tři se vyskytují v Severní Americe (Z. aquatica, Z. palustris, Z. texana L.). Výzkumy naznačují, že do Asie se divoká rýže rozšířila ze Severní Ameriky. Historie sběru a konzumace čínské divoké rýže sahá do období před 3000 lety. V Severní Americe rostla divoká rýže od Mexického zálivu až k oblasti Velkých jezer a v Kanadě. Místní indiáni z kmene Siouxů ji sklízejí ručně více jak 1000 let. V současné době se pěstuje zejména v Kalifornii a Minnesotě. V poslední době se pěstuje a sklízí také v Maďarsku, Řecku nebo Austrálii. 

V roce 2006 ji americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration, FDA) označil jako potravinu podporující zdraví. Její nutriční hodnota je poměrně vysoká. Má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin, je významným zdrojem vlákniny. Obsahuje také minerální látky, hlavně vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo a zinek. Z vitaminů jsou v divoké rýži zastoupeny zejména vitaminy skupiny B a vitamin E, který je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů obsažených v divoké rýži. Na výrazné antioxidační aktivitě divoké rýže se podílí také fenolické kyseliny, flavonoidy a další fotochemikálie včetně gama-oryzanolu. Vyznačuje se také obsahem fytosterolů. Mezi zdraví prospěšné účinky divoké rýže patří zmírnění inzulínové rezistence a lipotoxicity (poškození tkání, které nejsou určeny pro skladování mastných kyselin), prevence aterosklerózy, a byli pozorovány také protizánětlivé, antialergické, antihypertenzní a imunomodulační účinky.

Divoká rýže je obvykle prodávána jako celozrnná. Před kuchyňskou úpravou je důležité divokou rýži přebrat, nejlépe však je vyplavit nečistoty studenou vodou. Divoká rýže vyžaduje o něco delší dobu varu než běžné druhy, navíc je nutné dát pozor na převaření, které způsobí zmazovatění pokrmu. Divoká rýže se často kombinuje s hnědou rýží nebo pšenicí.
(kop, akt. 2020)

 

Zdroje:
Henry, R. J. (2019). Australian wild rice populations: A key resource for global food security. Frontiers in Plant Science. 10:1354;
Sumczynski D., Kotásková E. et al. (2017). Contribution of individual phenolics to antioxidant aktivity and in vitro digestibility of wild rice (Zizania aquatica L.). Food Chemistry. 218, 107-115;
Yu X., Chu M. et al. (2020). Wild rice (Zizania spp.): A review of its nutritional constituents, phytochemicals, antioxidant activities, and health-promoting effects. Food Chemistry. 331, 127293;
https://wisconsinhistory.org/Records/Article/CS412.        

                               
 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111