Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Piniové oříšky

Jedná se o plody pinie (Pinus pinea), které vlastně z botanického hlediska nejsou oříšky, ale semena. Jádra piniových oříšků obsahují snadno stravitelné bílkoviny a aminokyseliny. Převládající aminokyselina arginin patří mezi aminokyseliny esenciální. Piniové oříšky jsou bohatým zdrojem vitaminů a mikroprvků. 100 gramů jader pokryje u dospělého člověka týdenní potřebu mědi, kobaltu, manganu a zinku. Piniové oříšky mají velmi zajímavou chuť, která se ještě zvýrazní jejich opražením. Piniové oříšky se používají hlavně v italské kuchyni (pesto, různé zákusky, omáčky, ovocné saláty aj.), oblíbené jsou ale i ve Španělsku, Turecku, Libanonu, Číně a jinde. Oříšky mají značný obsah tuku, a proto se rychle kazí. Je vhodné je uchovávat v uzavřených nádobách v ledničce.
(kop)
                            

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111