Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kyselina šťavelová

Látka přirozeně se vyskytující ve velkých množstvích ve špenátu mangoldu, reveni (rebarboře) a červené řepě. Tato kyselina váže minerální látky, např. vápník a železo, které proto tělo nemůže využívat. Vyšší koncentrace kyseliny šťavelové vedou k tvorbě ledvinových kamenů.
Doporučení:
Nekonzumovat špenát, reveň, mangold a červenou řepu často a brzy po sobě a v případě sklonu k tvorbě ledvinových kamenů se co nejvíce vyvarovat této konzumace.
Současně přijímat dostatečné množství vápníku prostřednictvím mléka a mléčných produktů.
Obsah kyseliny šťavelové se sníží blanšírováním a odstraněním použité vody. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111