Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Alitam

Alitam je náhradní sladidlo, které vyvinula počátkem 80.let minulého století firma Pfizer. V některých zemích se prodává pod obchodním názvem Aclame. Stejně jako aspartam je alitam dipeptid, který obsahuje kyselinu L-asparagovou a D-alanin.
Většina dipeptidů není sladká, avšak náhodné objevení aspartamu v roce 1965 vedlo k hledání podobných sloučenin vykazujících sladkou chuť. Alitam společně s neotamem je dipeptidové sladidlo druhé generace.
Alitam má oproti aspartamu některé výhody. Je asi 2000krát sladší než sacharóza, asi 10krát sladší než aspartam, sladká chuť není doprovázena pachutí. Při vysokých teplotách a v kyselých podmínkách se rozkládá asi dvakrát tak dlouho než aspartam. Ostatní náhradní sladidla, např. sacharin a acesulfam K jsou však stabilnější. Na rozdíl od aspartamu neobsahuje alitam fenylalanin, a tak ho mohou konzumovat osoby s fenylketonurií.
Alitam je schválen pro použití v Mexiku, Austrálii, na Novém Zélandu a v Číně. Firma Pfizer požádala o souhlas s použitím alitamu v USA v roce 1996, avšak ještě v roce 2006 nebyla žádost vyřízena. Sladidlo alitam není schváleno pro použití v EU. (kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111