Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

ESL mléko

Mléko je důležitým zdrojem vápníku a bílkovin, dále vitaminů a stopových prvků. Konzumace mléka a mléčných výrobků napomáhá snižování deficitu vápníku v těle a tím i předcházení zdravotním problémům, které jsou s deficitem vápníku spojeny (např. osteoporóze). Z vitaminů obsažených v mléce je významný především vitamin A, K, kyselina pantothenová, biotin, riboflavin a vitamin B12.  
ESL (extended shelf life) výrobky tvoří samostatnou část trhu. Typickým rysem těchto výrobků je jejich prodloužená trvanlivost (řádově týdny) při zachování stejných nebo téměř stejných senzorických vlastností jako u výrobků čerstvých nebo pasterovaných. Zájem spotřebitelů i výrobců o tento typ výrobků se proto zvyšuje.  
ESL mléko se řadí do oblasti mezi mlékem pasterovaným a UHT mlékem, a to z hlediska jeho trvanlivosti a tepelného ošetření (teplotami vyššími než pasteračními, ale nižšími než pro UHT ohřev), ale i z hlediska jeho nutričních a senzorických vlastností.
Pro kvalitu ESL mléka je rozhodující způsob tepelného ošetření a použitý obal. (kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111