Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Francouzský paradox

Francouzským paradoxem označujeme skutečnost, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod, navzdory jejich jídelníčku, který je bohatý na nasycené tuky. Tento fenomén poprvé odborně popsal irský lékař Samuel Black v roce 1819.
Zdá se, že primárním faktorem tohoto trendu je vysoká spotřeba červeného vína ve Francii.  
Tuto teorii objasnili v rozhlasovém pořadu ”60 minutes” vysílaném v roce 1992. Uvedený pořad tak urychlil značný nárůst poptávky po červeném vínu v USA. Dnes už je známo, že jednou z aktivních složek v červeném víně je resveratrol.
Resveratrol a další složky hroznového vína se považují za účinné v boji proti rakovině, srdečním chorobám, proti degenerativnímu nervovému onemocnění a dalším nemocem. Mnoho lidí se mylně domnívá, že prospěšné účinky má pouze červené hrozno. Ve skutečnosti hrozny všech barev mají příznivé účinky na zdraví člověka. Červené víno vykazuje příznivé účinky, které nebyly zjištěny ve víně bílém, protože mnoho z příznivých složek je obsaženo pouze ve slupkách z hroznů červených a jen červené víno se kvasí současně se slupkami. (kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111