Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Hliník

Hliník je chemický prvek, jehož bezpečný denní příjem stravou není v současné době přesně znám. Až donedávna se považovalo za bezpečné, pokud týdenní příjem hliníku nepřesáhl 7 mg/kg tělesné hmotnosti. Jde o tzv. přechodný tolerovatelný týdenní příjem (PTWI), tzn. příjem hliníku ze všech zdrojů, včetně potravinářských aditiv (přídatných látek).
Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA) nově zjistil, že sloučeniny hliníku mají schopnost ovlivňovat reprodukční systém a vývoj nervového systému a stanovil proto, aby se hodnota PTWI snížila z původních 7 mg/kg na 1 mg/kg tělesné hmotnosti.
Pokud se bere do úvahy tato nová hodnota PTWI, je vysoká pravděpodobnost, že u některých populačních skupin dojde k jejímu překročení. Zvláště ohroženy jsou děti, které pravidelně konzumují potraviny s aditivy obsahujícími hliník. Velmi vysoké expozici hliníku jsou vystaveni kojenci, kteří dostávají kojeneckou stravu na bázi sóji.
Po zveřejnění stanoviska JECFA se problematikou hliníku začala v EU okamžitě zabývat Evropská komise, její Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG Sanco). Prověřováním bezpečného příjmu hliníku byl pověřen Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA/EÚBP).
 
* Přehled potravin s přirozeně vysokým obsahem hliníku:
– pečené brambory (se slupkou),
– špenát,
– švestková šťáva,
– čaj.
(Údaje z IPCS, Mezinárodního programu zaměřujícího se na chemickou bezpečnost)
 
* Přehled potravinářských aditiv s obsahem hliníku:
Aditivum
Funkce
E173: hliník
Barvivo
E520: síran hlinitý
Plnidlo
E521: síran sodno-hlinitý
Plnidlo
E522: síran draselno-hlinitý
Regulátor kyselosti, stabilizátor
E523: síran amonno-hlinitý
Plnidlo, stabilizátor
E541: fosforečnan sodno-hlinitý
Regulátor kyselosti, emulgátor
E554: křemičitan sodno-hlinitý
Látka protispékavá
E555: křemičitan draselno-hlinitý
Látka protispékavá
E556: křemičitan vápenato-hlinitý
Látka protispékavá
E559: kaolín
Látka protispékavá
 
* Aluminiové laky
Aluminiové laky se vyrábějí absorpcí ve vodě rozpustného potravinářského barviva na hydratovanný oxid hlinitý (alumina), čímž se získá barvivo nerozpustné ve vodě. Potravinářské výrobky se barví buď dispergováním laku ve výrobku nebo vytvářením potahu na výrobku. Schválená barviva ve formě laku jsou např.:
– E110: žluť SY,
– E129: Allura červeň AC,
– E131: Patentní modř V.
Barviva ve formě laků se používají např. při výrobě pečiva, cukrovinek, dezertů a kořenicích přípravků.
 
* Další (dietetické) zdroje hliníku
Doplňky stravy (pro dospělé i děti) obsahující hliník a léky obsahující hliník, např. antacidy. (kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111