Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Kolostrum

Kolostrum (také známé jako mlezivo) je forma mléka produkovaného prsními žlázami ke konci těhotenství a několik dnů po porodu. Kolostrum má vysoký obsah sacharidů, bílkovin a protilátek (imunoglobulinů, Ig) a nízký obsah tuku, neboť ho novorozenci obtížně tráví. Novorozenci mají velmi malý trávicí systém, a proto kolostrum dodává nutrienty ve velmi koncentrované formě a tím v malém objemu. Kolostrum má mírný laxativní účinek, což usnadňuje průchod první stolice.
Kolostrum obsahuje velké množství protilátek, např. IgA, který napomáhá chránit slizniční membrány v jícnu, plicích a střevech kojenců. Leukocyty, které jsou v kolostru také přítomny ve velkém množství, chrání kojence před nebezpečnými viry a bakteriemi. Konzumace kolostra podporuje usidlování prospěšných bakterií v trávicím traktu kojenců.
Bovinní kolostrum slouží jako surovina pro získávání některých biologicky aktivních látek, které se používají při výrobě tzv. funkčních potravin, tj. potravin se zvýšeným fyziologickým účinkem nebo doplňků stravy k posílení imunity (např. s obsahem laktoferrinu z kolostra – antimikrobiálního proteinu vázajícího železo).
(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111