Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Resveratrol

Resveratrol je polyfenolová látka (3,4’,5-trihydroxystilben), kterou vytvářejí rostliny jako odezvu na biotický a abiotický stres, např. napadení patogeny, UV záření, expozice ozónu nebo mechanické poškození. Resveratrol existuje v cis a trans formě, přičemž trans forma je biologicky aktivnější. Resveratrol byl nalezen ve více než 72 rostlinných druzích, z nichž řada se uplatňuje ve výživě člověka.

Hlavními zdroji resveratrolu jsou: slupka a jadérka modré révy vinné (více resveratrolu je v nedozrálých hroznech), arašídy a arašídové máslo, slupky a jadérka černého rybízu, kořen křídlatky kopinaté (Polygonum cuspidatum), slupky grapefruitu, červené víno. Resveratrol se vyskytuje také v bílém vínu, avšak s obsahem stokrát nižším než ve vínu červeném.

Resveratrol se snadno absorbuje a v těle vykazuje řadu pozitivních účinků. Přípravky obsahující resveratrol byly využívány odedávna v japonské lidové medicině (Kojo-kon) k léčbě opařenin a spálenin, zánětlivých onemocnění (plísňových, bakteriálních), k léčbě aterosklerózy, poruch metabolismu tuků aj. Zdrojem resveratrolu v orientální medicině je především extrakt z kořenů byliny Polygonum cuspidatum (extrakt se nazývá cholikan).
Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje srážení krevních destiček. Předpokládá se, že má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Některé výzkumy naznačují, že dokáže zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv. (kvas)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Jak funguje hlavní účinná látka kurkumy, barvivo kurkumin? (6.2.2018)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111