Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Biotin

Biotin - vitamin B7 (také nazýván koenzym R či vitamin H) je ve vodě rozpustný vitamin. Z chemického hlediska je to kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové. Starší název vitamin H je odvozen od německého slova Haut, tedy kůže, neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze. 
Biotin je součástí mnoha enzymů podílejících se na karboxylačních reakcích (karboxylázy, dekarboxylázy a transkarboxylázy). Je nezbytný pro normální růst a funkce organismu. Účastní se metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, je spoluodpovědný za energetický metabolismus. Působí také proti padání vlasů, lámání nehtů a nezdravé pleti. Jeho další úlohou je zvyšování účinnosti imunitního systému. 

V přírodě se vyskytuje v nízkých koncentracích v živočišných i rostlinných zdrojích. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, játra, ledviny a hovězí maso, vaječný žloutek, sója, ořechy, luštěniny, obiloviny a houby. Denní příjem biotinu se odhaduje na 50 – 150 µg.

Biotin je stálý na vzduchu, v teple a denním světle. UV záření ho může rozložit. V některých potravinách (živočišných tkáních a kvasnicích) je vázán na bílkoviny, ze kterých se uvolňuje hydrolýzou a enzymově. Ztráty biotinu při vaření jsou jen mírné, ponejvíce vyluhováním do varné vody. Konzervování potravin způsobí mírnou redukci obsahu biotinu.

Nedostatek biotinu je extrémně vzácný.
Některá antibiotika mohou brzdit absorpci biotinu ve střevech, alkohol a nikotin jeho potřebu zvyšují.
Nadměrné množství syrového bílku, který obsahuje glykoprotein avidin, vázající biotin, může způsobit symptomy z nedostatku biotinu (zahřátím bílku se tato vlastnost avidinu odstraní).
Příznaky nedostatku se projevují anorexií, zvracením, depresí, suchou kůží a také padáním vlasů.
(per, ber, 05/2020)

 

Zdroje:
https://www.vyzivaspol.cz/biotin/,
https://www.lekarna.cz/clanek/vitamin-h/,
https://www.celostnimedicina.cz/biotin-malo-znamy-vitamin.htm,
Steven W. Polyak; Anne Chapman-Smith. Encyklopedia of biological chemistry,
https://doplnky.vitalion.cz/vitamin-b7/
,
https://www.galenus.cz/clanky/vyziva/vitaminy-biotin
.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111