Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Ananas

Ananasy jsou pro svou neobyčejnou šťavnatost a vynikající vyváženou sladko – natrpklou chuť velmi oblíbené. Plod vzniká splynutím sousedních bobulí ze semeníku jednotlivých květů, nahuštěných kolem stonku, jež tvoří zdřevnatělou osu ananasu. Plody jsou pokryty tuhou kůrou, vytvářející šestiúhelníkovou strukturu na jejich povrchu. 
Ananas je považován za potravinu s velmi širokou škálou příznivých účinků na zdraví.: 
Podpora trávení a přírodní protizánětlivý preparát
Čerstvý ananas je bohatý na bromelain, což je směs proteolytických enzymů (tj. enzymů štěpících bílkoviny). Bromelain podporuje trávení, působí protizánětlivě a proti otokům, byly popsány také protinádorové účinky. Protizánětlivé účinky byly potvrzeny např. při snižování otoků při zánětu dutin, bolestech v krku, artritidě a dně. Bromelain napomáhá při zotavování po úrazech nebo operačních zákrocích. Pro maximální využití protizánětlivých účinků bromelainu se doporučuje konzumovat čerstvý ananas mezi jídly, jinak jsou jeho enzymy využity na trávení potravin.
Antioxidační ochrana a podpora imunity
Ananas je poměrně dobrým zdrojem vitaminu C (36 g /100 g jedlého podílu) -  antioxidantu, jenž ochraňuje všechny části těla obsahující vodu proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky. Vitamin C je také nezbytný pro správnou funkci imunitního systému.
Obsah manganu a thiaminu (vitaminu B1) pro produkci energie a antioxidační ochranu
Ananas je vynikajícím zdrojem manganu (12 g / 100 g jedlého podílu), který je nezbytný pro řadu enzymů zapojených do produkce energie a antioxidační ochrany, např. enzymu superoxid dismutasy, který v živých organismech představuje velmi účinnou ochranu proti reaktivním formám kyslíku. Jeden šálek čerstvého ananasu pokryje cca 128 % doporučené dávky manganu. Ananas je také dobrým zdrojem thiaminu – vitaminu, který je jako kofaktor zapojen do enzymových reakcí spojených s produkcí energie.
Ochrana proti makulární degeneraci
Konzumace ananasu, tj. ovoce s vyšším obsahem antioxidantů (vitaminu A, C, E, a karotenoidů) přispívá ke snížení rizika vzniku makulární degenerace oční sítnice ve vyšším věku . Ochranný účinek byl pozorován při konzumaci min. tří porcí ovoce s vyšším obsahem antioxidantů denně.

Doporučení pro nákup a nakládání v domácnosti
Je vhodné si vybrat plody, které jsou vzhledem ke své velikosti dostatečně těžké. Menší ananasy mají nižší podíl dužniny, jakostí se však neliší od větších plodů. Na ananasu se nesmí vyskytovat známky zhoršené jakosti plodů - změklé či potlučené části nebo tmavá „oka“. Dozrávání ananasu je ukončeno brzy po sběru, proto se vhodné zvolit plody s příjemnou sladkou vůní na spodní části plodu. V žádném případě se nedoporučuje kupovat plody se zatuchlým nebo kyselým aroma.
Ananas lze po nákupu ponechat při pokojové teplotě po dobu jednoho až dvou dnů před spotřebou. Tento postup sice nezvýší sladkou chuť plodů, ale přispěje k jejich změknutí a zvýšení šťavnatosti. Zralé plody se rychle kazí, proto je vhodné nezapomenout na kontrolu jejich jakosti. Plody ponechané po dva dny při pokojové teplotě se doporučuje spotřebovat nebo zabalit do plastového sáčku a skladovat v chladničce nejvýše tři až pět dní.
Naporcovaný ananas se musí skladovat v chladničce ve vzduchotěsné dóze nebo obalu. Pokud se do dózy umístí malé množství tekutiny, nejlépe ananasové šťávy, vydrží nakrájený ananas déle čerstvý a zachová si svou lahodnou chuť a šťavnatost. Ananas lze také zmrazit, ale za cenu ztráty charakteristické vůně. (mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111