Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Borůvky

Borůvky jsou skvělou volbou např. pro chutnou a zdravou přesnídávku. Borůvky obsahují vitaminy A a C, železo, draslík a hořčík. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, mají nízký obsah sodíku a samozřejmě žádný cholesterol. Borůvky jako jediná „modrá“ potravina jsou bohatým zdrojem polyfenolů, tj. účinných antioxidantů, zahrnujících polyfenolové kyseliny, taniny, flavonoly a antokyany. K hlavním antokyanidinům přítomným v borůvkách se řadí delphinidin, cyanidin, petunidin a malvidin.
Vědecké výzkumy potvrzují, že borůvky obdobně jako i další drobné ovoce se řadí do skupiny tzv. super potravin s významnými příznivými účinky na lidské zdraví. Pokusy s buňkami či na zvířecích modelech naznačují řadu příznivých účinků borůvek nebo extraktů či látek izolovaných z borůvek.

Odkaz
Informační leták o zdravotní prospěšnosti borůvek (v angličtině)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111