Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Brusinky

Příbuzné borůvek s trpkými a jasně červenými plody jsou již dlouho ceněny pro jejich prokázané příznivé účinky na zdraví lidí. V r. 2004 dokonce francouzský Úřad pro potraviny  schválil zdravotní tvrzení pro brusinkovou šťávu a prášek z amerických brusinek v souvislosti s prokázanými prospěšnými účinky na močové cesty. Toto zdravotní tvrzení týkající se určitého druhu ovoce je první svého druhu na světě. Nejnovější studie naznačují, že brusinky jsou právem zařazeny mezi tzv. super potraviny, které významným způsobem přispívají ke zlepšení zdravotního stavu člověka. Brusinky se vyznačují vysokým obsahem antioxidantů, mají nejvyšší obsah polyfenolů mezi běžně konzumovaným ovocem (jablka, červené hrozny, jahody, ananas. banán, broskve, citróny, pomeranč, hruška a grapefruit). Brusinky jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C.

Mezi prokázané pozitivní účinky brusinek na zdraví se řadí:

Ochrana proti infekcím močových cest a močového měchýře

Ochranný účinek brusinkové šťávy podávané v množství 300-500 ml denně byl potvrzen řadou studií a je spojován s tím, že brusinková šťáva okyseluje moč, obsahuje antibakteriální látku nazvanou kyselina hippurová a obsahuje také další látky, které snižují schopnost bakterie E. coli (odpovědné za 80-90 % infekcí) uchytit se na stěnách močových cest. Tyto látky byly identifikovány jako protoantokyanidiny, které jsou odlišné od obdobných látek v jiných potravinách rostlinného původu, což dle odborníků vysvětluje unikátní antiadhézní aktivitu brusinek.
Brusinky jsou účinné proti oparu na genitáliích.
Fytonutrient izolovaný z brusinek je účinný proti herpes simplex viru (HSV-2), který vyvolává opar na genitáliích. Účinek je obdobný ochraně proti infekcím močového měchýře. Antivirová látka v brusinkách proanthocyanidin A-1 inhibuje zachycení a průnik herpes viru.
Brusinky jako probiotikum pro zdraví zažívacího traktu a dutiny ústní
Brusinky působí jako přírodní probiotikum, v zažívacím traktu podporují „hodné“ bakterie a zabíjejí bakterie vyvolávající infekce a onemocnění z potravin. Zmrazené brusinky obsahují sloučeniny inhibující růst běžných patogenů z potravin Listeria monocytogenes a E. coli 0157:H7 a zvyšují růst zdraví prospěšné bakterie Lactobacillus fermentum. Jiná studie potvrdila, že složka brusinkové šťávy zabraňuje bakterii odpovědné za většinu žaludečních vředů Helicobacter pylori uchytit se na epiteliálních buňkách žaludeční stěny. Brusinková šťáva byla také účinná při snížení hladiny bakterie Streptococus mutans ve slinách – hlavního původce zubního kazu. Obdobné účinky vykázaly jen borůvky, ale ve snížené míře.

Při konzumaci brusinek především ve formě brusinkové šťávy byly zjištěny i následující pozitivní účinky na zdraví:
Prevence tvorby ledvinových kamenů
Příznivý účinek na hladinu cholesterolu
Zlepšení funkcí cév
Prevence rakoviny
Prevence rakoviny plic
Příznivý účinek při zotavování po mrtvici
Prevence makulární degenerace sítnice

Možné zdravotní komplikace
Brusinky patří k málo potravinám, které obsahují vyšší množství šťavelanů, tj. solí kyseliny šťavelové, které se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by neměly brusinky konzumovat.
Šťavelany zhoršují resorpci vápníku. Osoby, u kterých je doporučeno zvýšit příjem vápníku, se musí brusinek vzdát nebo je konzumovat 2-3 h před/po užití preparátů.
Brusinková šťáva z Vaccinium macrocarpon zvyšuje účinek přípravku walfarin, který se používá v prevenci a léčbě trombóz, což může způsobit zdravotní komplikace. Osobám uživajícím tento přípravek se nedoporučuje konzumovat brusinkovou šťávu.

Doporučení pro sběr, nákup a skladování
Sbírat se doporučuje dužnaté, pevné, tmavě červené plody. Pevnost plodů je průvodním znakem jakosti. Tmavší barva plodů signalizuje vyšší obsah antokyaninových látek.
Čerstvé brusinky se mohou uchovávat v chladničce po dobu několika měsíců. Před skladováním je nezbytné odstranit všechny měkké, málo zbarvené, svraštělé a jinak poškozené plody. Zmrazené brusinky lze uchovávat i několik let. Po rozmrazení jsou měkké a musí se ihned zkonzumovat.
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111