Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Grapefruit

Kyselý a trpký grapefruit se může svou šťavnatostí srovnávat s daleko oblíbenějším pomerančem. Úžasná chuť a vůně grapefruitu je vyjádřena i v jeho latinském názvu Citrus paradisi. Grapefruit vyniká obsahem látek podporujících zdraví, které mohou pomáhat proti příznakům nachlazení, působit preventivně proti onemocnění srdce a určitým druhům nádorových onemocnění a také při snižování hmotnosti.
Grapefruit je vynikajícím zdrojem vitaminu C (33 g / 100 g jedlého podílu), který podporuje imunitní systém, napomáhá při zmírnění příznaků nachlazení a vykazuje antioxidační aktivitu. Červené a růžové grapefruity obsahují karotenoid lykopen (1419 ?g / 100 jedlého podílu), který má mezi běžně se v potravinách vyskytujícími karotenoidy nejvyšší aktivitu v boji proti volným kyslíkovým radikálům, tj. látkám , které mohou poškozovat buňky.
V grapefruitu byly zjištěny limonoidy s vysokým preventivním potenciálem proti rakovině ústní dutiny, kůže, plic, žaludku a tlustého střeva. Laboratorní testy také prokázaly příznivý účinek citrusů na snižování hladiny LDL cholesterolu, který je připisováno působení limonoidů, konkrétně limoninu, jež je ve snadno využitelné formě limonin glykosidu přítomen v citrusových plodech. Výzkumy prokázaly vysokou využitelnost a vysokou koncentraci limonoidů v krevní plasmě dobrovolníků, které tak mohou příznivě působit po dlouhou dobu po konzumaci citrusů. Červené grapefruity obsahují vyšší podíl bioaktivních látek a celkových polyfenolů. Konzumace červených grapefruitů přispívá ke snížení hladiny triglyceridů.
Grapefruitový džus výrazně zvyšuje produkci a aktivitu jaterních detoxifikačních enzymů odpovědných za takovou přeměnu toxických látek, která umožňuje jejich eliminaci z organizmu. Proces očištění od toxinů v játrech se skládá ze dvou fází – I a II. Výjimečnost chemického složení grapefruitové šťávy spočívá v tom, že zvyšuje aktivitu enzymů obou fází a zvyšuje tak schopnost jater odstraňovat toxiny způsobujících nádory.
V grapefruitu byl zjištěn i flavonoid naringenin, který pomáhá při opravách poškozené molekuly DNA v buňkách karcinomu prostaty (buněčná linie LNCaP).
Grapefruit obsahuje pektin, což je forma rozpustné vlákniny, která podle pokusů na zvířecích modelech zpomaluje vývoj aterosklerózy.
Konzumace grapefruitové šťávy (1/2-1l denně) obdobně jako i jablečného a pomerančového šťávy přispívá ke snížení rizika vzniku oxalátových ledvinových kamenů.
Konzumace tří a více porcí ovoce denně s vyšším obsahem antioxidantů (vitaminu A, C, E, a karotenoidů), tj. i grapefruitu, může snížit riziko vzniku makulární degradace ve vyšším věku.

Možná zdravotní rizika
Grapefruit či grapefruitová šťáva ovlivňuje účinek některých léků, proto by pacienti neměli pít šťávu ani jíst grapefruity bez konzultace s lékařem. Podrobné informace o vlivu grapefruitu na účinek některých léků je uveden v odpovědi na dotaz Infopultu ÚZPI Praha.

Doporučení pro nákup a nakládání v domácnosti
Dobrý grapefruit nemusí být dokonale vybarvený. Nedostatky v probarvení kůry či drobné oděrky ovlivňují vzhled grapefruitu a nezhoršují jeho kvalitu chuti. Známkou hniloby jsou příliš měkká místa na spodní části plodu či místa, která vypadají jako provlhlá. Tyto vady ovlivňují aroma a chuť grapefruitu, včetně zvýraznění hořké chuti. Plody mají být přiměřeně těžké vzhledem ke své velikosti, což je známkou tenčí kůry a vyššího obsahu šťavnaté dužniny. Plody s hrubým a zvrásnělým povrchem mají většinou silnější kůru.
Grapefruity mají být pevné a lehce pružné při jemném stisku. Chlazené grapefruity nemívají příjemnou vůni. Plody uchovávané při pokojové teplotě mají mít jemné nasládlé aroma.
Grapefruity uchovávané při pokojové teplotě jsou šťavnatější, proto plody určené pro konzumaci do týdne po nákupu se nedoporučuje uchovávat v chladu. Při delším skladování je vhodné grapefruity uložit do místa v chladničce určeného pro skladování ovoce a zeleniny. 

Nutriční složení grapefruitu na základě dat dostupných v aktuální verzi Databáze složení potravin ČR.

Odkaz
Kanadské ministerstvo zdravotnictví varuje: grapefruitová šťáva + léky = smrtící koktejl




Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111