Oregáno (dobromysl)

Aromatické oregáno je skvělou volbou pro ochucení pokrmů středomořské a mexické kuchyně. V prodejnách se zdravou výživou lze také zakoupit i oregánový olej. Oregáno je koření s antiibakteriálními účinky, vysokou antioxidační aktivitou a nutričně významnými složkami.
Antibakteriální působení je spojováno s obsahem těkavých silic thymolu a karvakrolu, které inhibují růst bakterií Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus. Podle mexických výzkumníků je oregano účinnější při léčbě giardiózy (infekce způsobené prvokem Giardia lamblia) než běžně používaný preparát tinidazol. Oregáno obsahuje řadu fytonutrientů včetně thymolu a kyseliny rozmarýnové, které působí jako účinné antioxidanty schopné ochránit buněčné struktury v těle před poškozením kyslíkovými radikály. Jeden gram oregána vykazuje 42krát vyšší antioxidační aktivitu než jablka, 30krát vyšší než brambory, 12krát vyšší než pomeranče a 4krát vyšší než borůvky.
Oregáno je z hlediska nutriční denzity také zdrojem celé řady látek významných z hlediska výživy – vlákniny, manganu, dobrým zdrojem vitaminu C, vitaminu A (ve formě provitaminu b- karotenu) a omega 3 – mastných kyselin.

Doporučení pro nákup a skladování
Pokud je to možné, je vhodné vždy dát přednost čerstvému koření před sušeným, neboť čerstvé má nesrovnatelně výraznější chuť a aroma. Lístky čerstvého organa musí vypadat svěže a mít svěže zelenou barvu, stonky mají být pevné. Na organu by se neměly vyskytovat tmavé skvrny nebo zažloutlá místa. Sušené oregáno lze samozřejmě koupit ve všech super či hypermarketech, voňavější a kvalitnější zboží nabízí specializované prodejny.
Čerstvé oregáno se doporučuje uchovávat v chladničce zabalené do vlhké papírové utěrky. Oregáno lze také zmrazit v celku, nasekané ve vzduchotěsném obalu či ve formách na led přelité vodou nebo přímo vývarem. Sušené oregáno uchovávané v utěsněné skleněné dóze ve chladném, tmavém a suchém místě vydrží čerstvé po dobu šesti měsíců.
(mch)