Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Pórek

Pórek vyznačující se v porovnání s cibulí jemnější a sladší chutí dodá pokrmům zajímavou příchuť, aniž by byly výrazně ovlivněna jejich charakteristická chuť. Pórek obdobně jako jeho příbuzní z rodu Allium česnek a cibule obsahuje řadu užitečných. Bylo prokázáno, že vysoký příjem zeleniny z rodu Allium snižuje hladinu celkového a LDL („ špatného“) cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu, čímž omezuje přenášení cholesterolu také do stěn poškozených cév omezuje riziko aterosklerotického procesu. U zeleniny ze skupiny Allium byl potvrzen i příznivý účinek na snižování krevního tlaku, dalšího rizikového faktoru pro vznik srdečních onemocnění či mrtvice. Pravidelná konzumace zeleniny z rodu Allium (nejméně dvakrát týdně) je spojována se snížením rizika vzniku nádorů prostaty a tlustého střeva. Obsah ochranných látek v pórku je nižší ve srovnání s česnekem a cibulí, proto pro dosažení ochranného účinku je nutné konzumovat vyšší množství pórku. Pórek je ve srovnání s ostatními druhy zeleniny rodu Allium bohatým zdrojem manganu a dobrým zdrojem vitaminu B6 a C, folátu a železa. Tato kombinace nutrietů činí z pórku účinný prostředek při stabilizaci krevního cukru, neboť snižují absorpci cukrů z trávicího ústrojí a zajišťují, aby byly správně metabolizovány v těle.

Možné zdravotní komplikace
Pórek patří k potravinám, které obsahují vyšší množství šťavelanů, tj. solí kyseliny šťavelové, které se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by neměly pórek konzumovat. Šťavelany zhoršují vstřebávání vápníku. Osoby, kterým je doporučeno zvýšit příjem vápníku, se musí pórku vzdát nebo je konzumovat 2-3 h před/po užití preparátů.

Doporučení pro nákup a uchování v domácnosti
Pórky musí být pevné a rovné s tmavě zelenými listy; bílou spodní částí stvolu, který nesmí vykazovat žádné cibulovité rozšíření. Kvalitní pórky nejsou zažloutlé nebo povadlé, spodní části nejsou prasklé ani otlačené. Větší pórky mohou být dřevnaté, vhodnější je nakupovat pórky o průměru nejvíce 4 cm.
Čerstvý pórek se doporučuje skladovat nemytý a nezkrácený v lednici, kde vydrží čerstvý po dobu jednoho až dvou týdnů. Pokud je navíc volně zabalený v plastikovém sáčku, nevysychá. Tepelně zpracované pórky jsou neúdržné, v lednici se dají uchovávat max po dobu 2 dnů. Pórek lze po blanšírování (spařením ve vroucí vodě) také zmrazit, avšak chuť a textura pórku se tímto způsobem zpracování zhorší. Zmrazený pórek lze skladovat po dobu 3 měsíců. (mch)

Nutriční složení pórku na základě dat dostupných v aktualizované verzi Databáze složení potravin ČR.

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111