Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Amygdalin

Amygdalin je významný kyanogenní glykosid -nitril kyseliny b-genciobiosyl-D-mandlové, tzn. disacharid genciobiosa (dvě molekuly beta-D glukózy vzájemně vázané 1-6vazbou) spojený s nitrilem kyseliny mandlové. Je  přítomný v hořkých mandlích a semenech meruněk, broskví, švestek a třešní a v malém množství i v semenech jablek, hrušek a kdoulí. Jeho rozkladem pomocí enzymů vznikají štěpné produkty, např. glukosid prunalin (jedna odštěpená molekula glukózy)  a poté benzaldehyd a silně toxický kyanovodík – HCN (viz Mandle, Kyanogeny).
Amygdalin je nositelem hořké chuti, kvůli které jsou jádra (nebo olej z nich) využívány k aromatizaci potravin. Vysoká toxicita této látky však znamená značné riziko. Hořké mandle obsahují kolem 5 % amygdalinu, takže větší počet hořkých mandlí (více než 3 – 5 jader) může znamenat otravu, jako smrtelná dávka se uvádí 10 hořkých mandlí.

Za účelem ochrany zdraví stanovují předpisy o aromatech  limitní hodnoty pro HCN v marcipánu, kompotech a lihovinách. Na druhé straně se účinky amygdalinu využívají k léčení – je součástí prostředků proti dráždivému kašli (např. Solutan) a prostředků užívaných při nevolnostech, je zkoušen jako prevence vzniku nádorů.
Amygdalin je někdy nepřesně označovaný jako laetril nebo vitamin B17. Název vitamin B17 se používal vzhledem k některým příznivým účinkům na organismus, ale vitamin to není, protože nebyly zjištěny nepříznivé účinky způsobené nedostatkem této látky. Laetril se spíše podobá prunasinu, jeho štěpením rovněž vzniká benzaldehyd a HCN. (sk)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Jádra meruněk představují riziko otravy kyanidem (2.5.2016)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111