Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Malabsorpce

Malabsorpce (malabsorpční syndrom) je stav, při kterém je narušeno vstřebávání živin z potravy v zažívacím ústrojí. Projevuje se průjmy a příznaky z nedostatku vitaminů, minerálních látek, sacharidů, proteinů nebo tuků, které jsou provázeny hubnutím, slabostí, únavou, sníženou imunitou, chudokrevností, postižením kostí, nervů a pod. Malabsorpce může být zapříčiněna řadou chorob nebo stavů ovlivňujících zažívací trakt, včetně laktózové intolerance, celiakie, střevních parazitů, zánětlivých onemocnění střev, stavu po operaci žaludku, špatné funkce slinivky (př. cystická fibróza), nadměrné produkce žaludečních kyselin aj. Vznik malabsorpce podporují některé faktory jako kupříkladu výskyt střevních onemocnění v rodině (celiakie, cystická fibróza), časté používání laxativ, příliš časté užívání antibiotik, operace žaludku, nadměrná konzumace alkoholu, cestování do zemí s vysokým výskytem střevních parazitů. Známá je kupř. malabsorpce fruktózová, laktózová či sacahrózová. U fruktózové malabsorpce spočívá náprava především ve vyloučení fruktózy (ale i sorbitu) ze stravy. Někdy je třeba vyloučit i oligosacharidy jako stachyóza, verbaskóza nebo inulin, které nejsou fyziologicky resorbovány a mohou zhoršit potíže z fruktózové malabsorpce. Po zlepšení zdravotního stavu se mohou tyto složky zase pomalu přijímat.
V některých případech jsou potíže zhoršovány i nedostatečným trávením polysacharidů s dlouhým řetězcem, které je třeba dočasně vyloučit ze stravy (např. škroby rezistentní vůči amyláze).Ve zvlášť úporných případech může k odstranění potíží pomoci ošetření antibiotiky.
Při fruktózové malabsorpci bývají špatně snášeny některé potraviny jako je sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, švestky atd.), ovocné šťávy, kompoty, marmelády, med, brukvovitá a cibulová zelenina, kysané zelí, pivo a syrová strava bohatá na vlákninu.  (kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111