Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Nutriční denzita

Nutriční denzita  (v angličtině nutriet density) je definována jako obsah jednotlivých nutrientů v dané potravině k celkové energetické hodnotě potraviny (v kJ nebo kcal). Volba nutrientů pro hodnocení nutriční denzity se různých zemích liší, USA bylo pro hodnocení potravin podle nutriční denzity vybráno následujících 14 nutrientů: bílkoviny, vápník, železo, vitamin A, vitamin C, vitamin D, thiamin, riboflavin, vitamin B12, kyselina listová, vitamin E, mononenasycené tuky, draslík a zinek. 
Za potraviny s vysokou nutriční denzitou jsou obecně považovány potraviny bohaté na vitaminy a minerální látky při  relativně nízké energetické hodnotě, např. ovoce (banány, pomeranče, lesní plody, kiwi), zelenina (brokolice, špenát, rajčata, zelí), chléb a cereálie (celozrnný chléb a těstoviny, neloupaná rýže, oves), mléčné výrobky a náhražky mléka (nízkotučné mléko, jogurty, sýry, obohacené sójové mléko), vejce, maso a náhražky masa (netučné červené maso, krůtí maso, ryby), zdravé tuky (ořechym semena, rostlinné oleje, margaríny).  
Naopak potraviny s vysokým obsahem cukrů, nasycených tuků a alkoholu jsou považovány za nutričně chudé potraviny s nízkou nutriční denzitou, např. bílý chléb, těstoviny, zmrzlina, bonbóny, uzeniny, bramborové lupínky a ostatní ze skupiny tzv. junk foods.  
Potraviny s vysokou nutriční denzitou by měly být nezbytnou součástí jídelníčku, nutričně chudé potraviny se doporučuje konzumovat jen  příležitostně.
Při nakupování hotových výrobků se doporučuje dávat přednost nezpracovaným potravinám u výrobků mohou být vodítkem informace na obalech. Připravit pokrm s vyšší nutriční denzitou je v podstatě také snadné – porce by měla obsahovat hodnotný zdroj bílkovin, např. luštěniny, ryby nebo nízkotučné maso doplněný o zdravou přílohu nejraději zeleninu případně malým množstvím sýra či omáčky. Celozrnné těstoviny a neloupaná rýže jsou také správnou volbou. Zelený salát s dalšími druhy zeleniny jsou příkladem zdravé přílohy nebo i hlavní jídla s vysokou nutriční denzitou. Bujóny se zeleninou mají vyšší nutriční denzitu ve srovnání se smetanovými nebo zahuštěnými polévkami.
Konzumace potravin s vysokou nutriční denzitou zajistí dostatečný příjem výživově hodnotných složek a zároveň působí preventivně proti zvyšování hmotnosti, aniž by se člověk trápil pocitem hladu. Orientace na potraviny s vysokou nutriční denzitou se může stát životním stylem a je užitečná pro všechny skupiny spotřebitelů především pro děti, dospívající, tehotné ženy, seniory a osoby na redukčních dietách.
Způsob stravování významně ovlivňuje zdraví jednotlivce – být zdravý či ne je osobní volbou každého z nás.  
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111