Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Dýňová semínka

Dýně a jejich semena byly ceněny již americkými indiány pro jejich výživové a léčebné vlastnosti, jež byly v posledních letech experimentálně potvrzeny. V současnosti jsou největšími producenty dýní USA, Mexiko, Indie a Čína.

Semena dýně obecné (Cucurbita pepo) jsou bohatým zdrojem nenasycených olejů, fytosterolů, kukurbitinu (nebílkovinná aminokyselina), vitaminu E (kolem 50 mg/100 g), zinku a dalších  minerálních a stopových prvků, karotenoidů a přírodních barviv (chlorofyl). Čtvrt šálku dýňových semínek představuje zdravou svačinku, která pokryje podle amerických vědců 46,1 % doporučeného příjmu hořčíku, 28,7 % železa, 52 % manganu, 24 % mědi, 16,9 % bílkovin a 17,1 % zinku.  

Fytosteroly (265 mg/100 g dýňových semen, přírodní steroidy) působí např. proti hormonálním změnám probíhajícím v těle mužů středního věku, a tak jsou v kombinaci se zinkem prevencí nezhoubného zvětšení prostaty (benigní hyperplazii prostaty - BHP)- brání vzniku nadbytečného množství dihydrotestosteronu (DHT) z testosteronu. Dále jsou semena používána jako protizánětlivý a močopudný prostředek, na podporu imunitního systému, pro zpomalení stárnutí a proti osteoporóze u mužů.

Vyloupaná semena lze konzumovat přímo nebo lehce opražená nebo máčená ve vodě pro aktivaci enzymů. Olej ze semen se používá k ochucení pokrmů/salátů nebo jako doplněk stravy.

Olej z dýňových semen je užíván kvůli vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin (až 57 % kyseliny linolové, až 15 % kyseliny linolenové) a mononenasycených MK (24 – 41 % kyseliny olejové) a nízkému obsahu nasycených MK. Tradičně je olej z dýňových semen vyráběn např. ve Slovinsku, kde se jedná o nerafinovaný olej lisovaný z pražených dýňových semen. Olej má tmavozelenou až červenou barvu, typické aroma a chuť. Obsahuje 20 % nasycených mastných kyselin (MK), kolem 35 % mononenasycených MK a 45 % polynenasycených MK. 

Doporučení pro nákup a uchovávání v domácnosti
Při nákupu vážených nebo již balených dýňových semínek je vždy vhodné se přesvědčit, zda nejsou poškozena vlhkostí nebo hmyzem, či zda nejsou seschlá. Pokud je to možné, doporučuje se čichem se přesvědčit, zda nejsou žluklá, plesnivá nebo zatuchlá.

Semínka je vhodné uchovávat ve vzduchotěsném obalu v chladničce. Semínka jsou použitelná po dobu několika měsíců, avšak po jednom až dvou měsících ztrácení svou optimální čerstvost.   (mch, sk) 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111